НОВИНИ

Проверка на опасни язовири в пловдивско

Започна източването на язовир Тополово 2 край Асеновград заради пропадания на стената. В момента на територията на пловдивска област няма язовири, които да създават непосредствена опасност за населените места - заявиха от Областната управа. Специализирани междуведомствени комисии ще инспектират всички водоеми, разположени в близост до населени места. Проверките ще започнат от водоеми, на които вече са били издадени предписания за ремонт на съоръженията или за почистване на речните корита.

bnt avatar logo
от Р.Колева, Зл. Бояджиев
17:09, 11.05.2016
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Преливникът на язовир Тополово 2 вече е по-дълбок заради опасност стената да не удържи висока вълна, която може да затвори пътя Асеновград- Кърджали. 230 хиляди лева са отпуснати от държавата за да започнат ремонтни дейности по стената, която е свлечена на две места.

Йордан Дичев, кмет на Тополово
Действията, които са предприети от община Асеновград са възстановяване на крана който не беше действащ на изпускателя с нов, вече язовира е останал на 30 % водна площ по предписание на Басейнова дирекция трябва да се източи до нула.

Според кмета отпуснатите от държавата пари са крайно недостатъчни защото за цялостен ремонт са необходими 600 хиляди лева. От утре експерти ще проверяват проводимостта на речните корита, мостовите съоръжения, корекциите на реки, дерета и диги в областта:

Здравко Димитров, областен управител на Пловдив
Общо в Пловдив и областта има 240 язовири, 66 от тях са в близост до заселени места, 38 от тях са с предписания. Има развалени спускатели, има диги, има неща, които са длъжни или наемателите или собствениците - общини, които са стопани на язовирите, да ги изпълнят.

Всички язовири в областта са с намалени обеми - изпускат се контролирано или са почти изпразнени. Следят се метеорологичните прогнози и при очаквани обилни валежи спешно се информират кметовете на общини. Стопаните на водните обекти, които не са изпълнили дадените им още през есента предписания, ще бъдат глобявани.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Уникални старинни ръкописи в Народната библиотека
Уникални старинни ръкописи в Народната библиотека
 Няма опасност за живота на пострадалите в мина Ораново
Няма опасност за живота на пострадалите в мина "Ораново"