НОВИНИ

Проверка установи разрушени дюни на плаж Камчия-север

Проверка на Министерството на туризма и на екоинспекцията във Варна показа, че на неохраняемия плаж Камчия-север има разрушени дюни. Проверката е започнала след подаден сигнал на природозащитници, по случая е сезирана и прокуратурата, тъй като плажът няма концесионер.

bnt avatar logo
от БНТ
16:10, 21.06.2019
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

Засегнатата площ е около декар и 700, утъпкана е растителността в района, а следи от автомобилни гуми има по целия участък.

Николина Ангелкова, министър на туризма: Ако се установи нарушение, и по примера, който имахме на къмпинг "Смокиня", прокуратурата, съответно след направената проверка, ще прецени дали това представлява състав на престъпление според НК, където за такива престъпления има затвор до три години и глоба до 10 000 лева.

Ако нарушителите бъдат установи, те могат да бъдат глобени и по Закона за защитените територии.

Николина Ангелкова, министър на туризма: Информирани са и дирекцията по кадастър, за да се види тези дюни дали са нанесени в специализираната кадастрална карта съгласно изискванията.

По първоначална информация част от плажната ивица попада под закрилата на закона.

Миглена Иванова, главен експерт, РИОСВ - Варна: Частично тази засегната територия попада в защитена зона за опазване на дивите птици Галата.

Седемдневен е срокът за проверка в кадастъра, след което прокуратурата ще прецени какви мерки да предприеме. Министър Ангелкова заяви, че инициираните промени в закона за Черноморското крайбрежие са свързани с опазването на дюните и неохраняемите плажове и напомни, че те са под защита и по сега действащото законодателство.

Николина Ангелкова, министър на туризма: Строителството върху дюните е абсолютно забранено съгласно член 17 от действащия закон за Черноморското крайбрежие, абсолютно забранено.

Министър Ангелкова коментира и регулацията на къмпингуването, като подчерта, че в понеделник предстои среща на всички заинтересовани страни, които да обсъдят предложените промени.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Почетен знак на любимата пейка на Невена Коканова ще ни напомня за нея
Почетен знак на любимата пейка на Невена Коканова ще ни напомня за нея
Председателят на грузинския парламент подаде оставка след протестите
Председателят на грузинския парламент подаде оставка след протестите