COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Проверка установи разрушени дюни на плаж Камчия-север

Проверка на Министерството на туризма и на екоинспекцията във Варна показа, че на неохраняемия плаж Камчия-север има разрушени дюни. Проверката е започнала след подаден сигнал на природозащитници, по случая е сезирана и прокуратурата, тъй като плажът няма концесионер.

от БНТ
16:10, 21.06.2019
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

Засегнатата площ е около декар и 700, утъпкана е растителността в района, а следи от автомобилни гуми има по целия участък.

Николина Ангелкова, министър на туризма: Ако се установи нарушение, и по примера, който имахме на къмпинг "Смокиня", прокуратурата, съответно след направената проверка, ще прецени дали това представлява състав на престъпление според НК, където за такива престъпления има затвор до три години и глоба до 10 000 лева.

Ако нарушителите бъдат установи, те могат да бъдат глобени и по Закона за защитените територии.

Николина Ангелкова, министър на туризма: Информирани са и дирекцията по кадастър, за да се види тези дюни дали са нанесени в специализираната кадастрална карта съгласно изискванията.

По първоначална информация част от плажната ивица попада под закрилата на закона.

Миглена Иванова, главен експерт, РИОСВ - Варна: Частично тази засегната територия попада в защитена зона за опазване на дивите птици Галата.

Седемдневен е срокът за проверка в кадастъра, след което прокуратурата ще прецени какви мерки да предприеме. Министър Ангелкова заяви, че инициираните промени в закона за Черноморското крайбрежие са свързани с опазването на дюните и неохраняемите плажове и напомни, че те са под защита и по сега действащото законодателство.

Николина Ангелкова, министър на туризма: Строителството върху дюните е абсолютно забранено съгласно член 17 от действащия закон за Черноморското крайбрежие, абсолютно забранено.

Министър Ангелкова коментира и регулацията на къмпингуването, като подчерта, че в понеделник предстои среща на всички заинтересовани страни, които да обсъдят предложените промени.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Заради коронавируса: Летище София ще има нов салон само за пристигащи от Италия
Заради коронавируса: Летище София ще има нов салон само за пристигащи от Италия
Председателят на грузинския парламент подаде оставка след протестите
Председателят на грузинския парламент подаде оставка след протестите