НОВИНИ

Проверка за забавено изпращане на тежко болен за трансплантация във Виена

Здравният инспекторат и медицинският одит влизат на проверка в Комисията за лечение в чужбина. Те ще търсят отговорните, които са забавили изпращането на тежко болен за трансплантация на бял дроб във Виена и той не успява да я дочака. Подробната проверка беше провокирана от отворено писмо на съпругата на болния, от което става ясно, че комисията за лечение в чужбина необосновано е бавила документите и е давала излишни предписания.

Мария Чернева
от Мария Чернева
20:39, 30.01.2018
Чете се за: 01:00 мин.
Още

Диагнозата прогърмяла като гръм от ясно небе. Белодробна фиброза - тежка, нелечима, крайно агресивна. Единствено възможна е трансплантация на бял дроб в чужбина. Бързо открили болница.

Христина Хрисимова: Болницата Виена е единствена и тя трансплантира на 100 процента 5 български граждани, които са живи и здрави към днешна дата.

Подават документите на Георги Хрисимов в комисията за лечение в чужбина. И уж по спешност, взели решение след 4 месеца.

Христина Хрисимова: На практика прескочиха всякакви срокове, нарушиха собствената си наредба, преповтаряха едни и същи указания, които не спазваха месеци наред.

Накрая във Виена, се оказва че Георги вече е неподходящ за трансплантация.

Христина Хрисимова: Кортикостероидите поради дългия период, в който той ги приемаше поради факта че дълго време беше одобряван, реално разрушават всеки орган в човешкия организъм.

Въпреки общата проверката в комисията за лечение в чужбина, със заповед от днес по случая на Георги Хрисимов се включват здравният инспекторат и одита. За сега обясненията звучат така.

д-р Бойко Пенков - зам. министър на здравеопазването: Те са се забавили по простата причина, че са уточнявали стриктните показания може ли да се направи белодробна трансплантация и тя ще даде ли ще има ли полза за човека.

От виенската болница потвърдили тежкото състояние, в което е пристигнал пациента и трудностите по трансплантацията. Но причините за мудността на администрацията не са ясни.

д-р Бойко Пенков: Това е елемент който искаме да разберем, кой точно не си е свършил работата от администрацията, за да може да си понесе последствията за това и се надявам, че министъра ще бъде безкомпромисен.

Заради отнетата надежда за живот, Христина води дело срещу здравното министерство.

Христина Хрисимова: Не получи даже и ден, в който да чака и да знае, че може да бъде трансплантиран, че има минимална възможност да живее.

Тя иска случаят на съпруга ѝ да бъде запомнен. За да не се повтаря с никой друг.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мерки за по-чист въздух и в Прищина
Мерки за по-чист въздух и в Прищина
​Почина Джузепе Роджери - дългогодишен съдия във Върховния административен съд
​Почина Джузепе Роджери - дългогодишен съдия във Върховния административен съд