НОВИНИ

Проверки на адресните регистрации на родители на първокласници

Започнаха проверки за фалшиви адреси, вписани в документите за прием в първи клас. Фалшификациите се правят за осигуряване на допълнителни точки и така детето да бъде записано в желаното училище. Родители са сезирали прокуратурата за съмнения за подобни злоупотреби. Инспекции ще има както по домовете, така и в търговския регистър за съответствие на заявения адрес на местоработата на родителя.

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
19:50, 14.06.2017
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

2-ро основно училище "Академик Емилиян Станев" вече започна проверки за достоверността на адресите, посочени при кандидатстване в 1 клас. Елитното училище се намира в район, в който има сериозен недостиг на места за първокласниците, тази година в него са кандидатствали близо 400 деца, а приетите са 120.

Елеонора Лилова, директор на 2 СОУ „Академик Емилиян Станев": Действително сме много населени, това е единият проблем, другият проблем са родителите, които искат да манипулират системата и са се регистрирали на адреси на приятели или на други свои познати.

При подобно съмнение служител на училището извършва проверка на място и установява кой е реално живеещият там. Другото съмнение за злоупотреба е с адреса за месторабота на родителите.

Елеонора Лилова, директор на 2 СОУ „Академик Емилиян Станев": Не може на един и същи адрес той да използва точките като местоживеене, че там отглежда своето дете и всъщност да му се присъдят отново за този адрес точки, че работи там.

При установяване на злоупотреба, мястото на съответното дете се заема от следващото чакащо по списъка. От друго желано столично училище - Ал. Пушкин ни обясниха, че те не са разследващ орган и не биха извършвали проверки на място. Според шефката на синдиката на българските учители Янка Такева подобни практики не са честни и подкопават авторитета на училищата.

Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители: Това обикновено го правят амбициозни родители, които имат висок образователен ценз и не им приляга.

Директорът на регионалното управление по образование в София Ваня Кастрева коментира, че се радва, че родителите са сигнализирали прокуратурата, защото промените в критериите за прием на първи клас не са направени с цел да се ощетяват децата. След две седмици ще е ясно какво е показала проверката на прокуратурата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
По-малко двойки на матурата по български
По-малко двойки на матурата по български
Мандри бавят плащанията на животновъдите
Мандри бавят плащанията на животновъдите