НОВИНИ

Проверки за незаконно пълнене на газови битулки за бита

Масирани проверки в страната за спазване на изискванията при пълнене на бутилки с газ за домашно ползване започнаха от Държавната агенция за метрологичен и технически контрол. Основна причина за инциденти с газови бутилки е тяхното препълване. Експертите съветват да не използвате бутилки, които не са преминали технически преглед.

bnt avatar logo
от БНТ
23:31, 01.07.2016
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Проверките се извършват с така наречените „тайни клиенти". Контролът е по сигнали на граждани, които са съобщили в Агенцията за незаконно пълнене на бутилки. Мнимите клиенти отиват и зареждат газ на избраната станция, а инспекторите наблюдават сделката. След предаване на парите започва проверка дали има нарушения.

Иван Ганчев - държавен екперт към Агенцията за метрологичен и технически надзор: Бутилката не е минала технически преглед и нямате право да я зареждате, това е съоръжение с висока опасност и отговорността носи собственика на газстанцията и на пълначната станция, така че в момента сте изцяло в нарушение и то свързано с причиняване на щети 4.38 такива бутилки вече гърмят, знаете, а го направихте.

В проверената газстанция в Хасково всеки ден десетки жители на града и околните села зареждат с подобни бутилки и застрашават своя живот и здравето на близките си:

Мария Колева: Знаем, че не трябва да се зареждат такива и в повечето случаи ги връщаме. Те по принцип си личат като им махнеш пистолета и почват да фъскат.

В проверената газстанция имаше и други нарушения. В обекта, в който бяха открити нарушения, се оказа и че няма касов апарат за издаване на фискални бонове.

Най-често установените нарушения са зареждане на нерегламентирани обекти без везни, което води до препълването на газовите бутилки. Масовите проверки ще продължат на територията на цялата страна съобщиха от Агенцията.

За 2015 година в страната са извършени 567 извънредни проверки на газостанциите, а регистрираните инциденти са газови бутилки са 35. За тази година те вече са 20.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
С 11 часа закъснение кацна самолетът от Амстердам
С 11 часа закъснение кацна самолетът от Амстердам
Ислямска държава пое отговорността за нападението в Дака
"Ислямска държава" пое отговорността за нападението в Дака