НОВИНИ

Проверки заради завишените нива на фини прахови частици в София

През изминалото денонощие са регистрирани превишения до три пъти над нормата. Заради това инспектори от Столична община извършиха извънредни проверки в неделния ден на потенциални замърсители и на строителни обекти.

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
19:59, 08.12.2019
Чете се за: 01:15 мин.
У нас

Докато нашият екип бе с инспекторите на Столична община не бяха констатирани сериозни нарушения и замърсители на въздуха. Още в началото на деня бе съобщено, че четири от петте градски станции в София отчитат повишено ниво на фини прахови частици, но прогнозите бяха, че концентрацията им ще намалее още в рамките на деня. Извънредните проверки въпреки това ще продължат, а в техния фокус ще бъдат строителни и търговски обекти, които генерират емисии, както и хора и предприятия, които горят незаконно отпадъци. От Общината призоваха столичани днес по възможност да изберат екологично отопление, а не старите печки на дърва и въглища.

Мара Симеонова: "С въглища. По-икономично. Токът много скъп и не мога да плащам.

С пенсията си от 260 лева, която отива предимно за храна и лекарства, самотноживеещата баба Мара трудно може да послуша призива на общината, ако има възможност да не се топли на дърва и въглища, а да избере друг начин за отопление.

Мара Симеонова: "Въглищата вървят - гори, гори и трябва да слагаш непрекъснато. Ръцете гледай какви са ми станали. На ток не може, невъзможно.

Хора като баба Мара не подлежат на санкция заради отоплението си. До 20 000 лева може да стигне обаче глобата за фирми, които не спазват правилата - например горят незаконно отпадъци на открито или разнасят кал с гумите на строителната си техника. Извънредните проверки на Общината днес започнаха от голям строителен обект.

Максим Грънчовски - Столичен Инспекторат: Първото нещо, което правим на една такава проверка е да проверим дали всичко е изрядно извън обекта. Т. е. дали има замърсяване, дали е предизвикано от строителната дейност на обекта.

Оказа се, че проверяваният обект не е източник на замърсяване.

Пламен Йорданов - Столичен инспекторат: "Не можем да констатираме някакви забележки към обекта".
Станислав Дамянов - технически ръководител на строителен обект: Като си вършиш работата изрядно - не е трудно.

През последните денонощия са извършени над 60 такива проверки.

Йоана Христова - заместник-кмет на Столична община: За предходните дни има съставени актове, които са свързани с изгаряне на неотработени масла за отопление.

През зимата около 40% от замърсяването на въздуха идва от битовото отопление. Столичната община е изготвила проект за подмяна на старите печки на дърва и въглища на 20 000 домакинства. Като това на баба Мара.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Със симулатор показват влиянието на мръсния въздух в градовете
Със симулатор показват влиянието на мръсния въздух в градовете
Нетаняху: Възможна е военна операция в сектора Газа
Нетаняху: Възможна е военна операция в сектора Газа