НОВИНИ

Проверяват дали са спазени правилата за безопасност в комплекс "Академика"

Директорът на столичната пожарна е разпоредил проверка дали са спазени правилата за безопасност в спортния комплекс "Академика", след като преди два дни в сградата избухна пожар. Това съобщи за БНТ 2 говорителят на Дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ Валентин Кръстев. До инцидента се стигна, след като се запали изолация, предназначена за монтаж върху фасадата на сградата.

bnt avatar logo
от БНТ
20:00, 01.08.2016
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Пожарът пламва ранния следобед на 30-и юли в складови помещения на стадиона в столичния квартал "Гео Милев", където по това време се е извършвал ремонт.

Управителят на търговското дружество Илиан Пейчев, което стопанисва стадиона, заяви за БНТ 2, че е изгоряла единствено изолация, поставена в складово помещение на територията на стадиона. Тя е трябвало да бъде монтирана на фасада на голямата зала в стадиона и е била оставена за съхрание, когато искра от оксижен станала причина за огнената стихия. Засега няма данни за умисъл.

Във всяка сграда трябва да има правилата за пожарна безопасност, съобразно нормативната уредба. А спортните съоръжения от такъв мащаб, се инспектират от пожарната всяка година. В случай на пожар отговорност носи управителят на сградата, както и фирмата, извършваща ремонтните дейности.

Проверка на БНТ 2 установи, че търговското дружество, което стопанисва стадион "Академика" на 4-ти километър, няма да претърпи загуби, тъй като обектът е застрахован. А тъй като тече ремонт, всички рискове се носят от строителната фирма.

От Министерството на младежта и спорта съобщиха, че щетите не са големи и това няма да попречи на тренировъчния процес в спортното съоръжение.

Спортният директор на стадиона Юлиан Спасов заяви за БНТ 2, че ремонтът ще продължи в определения срок и спортните зали и плувния басейн ще се открият през октомври без забавяне.

Намерението за ремонт на стадиона беше заявено от министъра на спорта Красен Кралев още през месец март, като идеята е първо да се ремонтират залите за лека атлетика и след това стадиона. Очаква се цялостния ремонт да завърши през 2018-а година и да бъде едно от основните спортни съоръжения за лека атлетика.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Почина писателката Ангелика Шробсдорф
Почина писателката Ангелика Шробсдорф
Специално за БНТ: В главата на масовия убиец - интервю с д-р Питър Лангман
Специално за БНТ: В главата на масовия убиец - интервю с д-р Питър Лангман