НОВИНИ

Започва проверка на 50 тона отпадъци от Италия, складирани във Враца

От утре екоинспекцията във Враца започва проверка на фирмата, която складира в града 50 тона отпадъци от Италия, каза за "По света и у нас" директорът на институцията инж. Христо Христов. Инспекцията, извършена от ДАНС и РИОСВ, показва, че въпросният боклук не е опасен за здравето и живота на хората.

bnt avatar logo
от Илиана Минковска
12:15, 05.01.2020
Чете се за: 00:38 мин.
У нас

50 тона употребявани тонер касети от принтери са депонирани на складова площ в една от промишлените зони на Враца. Част от отпадъците са пакетирани в чували, а друга част са натрупани на купчини директно на земята. След получен сигнал, компетентните органи са проверили на място и е установено, че касетите са докарани от Италия от фирма с регистрация в София. До момента е ясно само, че ще има санкции за собственика на складовата площ, на която са стоварени балите и контейнерите, тъй като няма лиценз за подобна дейност.

Инж. Христо Христов, директор на РИОСВ-Враца (по телефона): Вчера сме извършили проверка с представители на ДАНС във връзка със сигнала и е установено, че са пластмасови отпадъци, внесени от Италия с трансграничен превоз. Не е опасен отпадък. В понеделник предстои контакти с фирмата. Няма лицензирана площадка, няма съответните разрешителни от РИОСВ-Враца.

Не открихме за коментар собственика на склада, но и в почивния ден днес се оказа, че до депонираните отпадъци може да влезе всеки. Достъпът до площадката е свободен, порталът е отворен, няма и охрана, която да спре желаещите да влязат вътре.

Колко и какви нарушения още ще бъдат открити за складирането и съхранението на италианските отпадъци предстои да разберем.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Много румънски туристи са избрали да прекарат Нова година в България
Много румънски туристи са избрали да прекарат Нова година в България
Расте напрежението между САЩ и Иран след убийството на Касем Солеймани
Расте напрежението между САЩ и Иран след убийството на Касем Солеймани