НОВИНИ

Проверяват кариерата за добив на инертни материали край Белащица

Експерти от Министерството на енергетиката, Регионалната инспекция по околна среда и водите и Инспекцията по труда в Пловдив влязоха на проверка в кариерата за добив на инертни материали край Белащица. Това стана след поредица от протести на жителите на околните села, които се оплакват от замърсяване на въздуха и шум. Те поискаха още спиране на работата на кариерата и забрана за разкриване на нови площи в находището.

bnt avatar logo
от Антоанета Чакандракова
18:50, 12.10.2018
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

Протестиращите поискаха законодателни инициативи, които да не позволяват добив на инертни материали на по-малко 10 километра от населените места. В същото време, измервания на мобилна станция на пловдивската екоинспекция са показали, че няма превишаване на фините прахови частици и на шума. Има обаче други нарушения.

Стефан Шилев - директор РИОСВ-Пловдив: Дадени са предписания, като в момента виждам, че някои от тях не се изпълняват. Ръкавите в момента са скъсани и не са удължени, както и другият, той също не е удължен.

Министерството на енергетиката проверява концесионния договор на фирмата. Ако бъдат открити нарушения, то той ще бъде временно спрян до тяхното отстраняване.

Станислав Станков - директор Дирекция „Природни ресурси, концесии и контрол" - Министерство на енергетиката: Предоставянето на евентуално разрешение, не става въпрос за ново разширения, а за нова концесионна площ, може да стане при строго определен от закона ред, а именно след положително решение по ОВОС, което в момента е стартирало от инвеститора пред РИОСВ-Пловдив.
Емил Брайчев - изпълнителен директор на фирмата-концесионер: И ако всичко се докаже като факти в лицензирани лаборатории - фини прахови частици, ние сме фирмата, която ще си понесе съответната отговорност.

Община Пловдив също подкрепи протестиращите и се обяви против нова концесия и разширяване на дейността.

Георги Титюков - заместник-кмет на Пловдив: Ние полагаме неимоверни усилия за подобряване качеството на атмосферния въздух, но докато съществуват тези кариери, не знам това как може да случи.

Хората са категорични, че няма да спрат с протестите. Готови са да се обърнат към Европейския съд и Европейската комисия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пирински с критика към БСП: Не може да се държим еднолично като управляващите
Пирински с критика към БСП: Не може да се държим еднолично като управляващите
130 години от рождението на художника Борис Георгиев
130 години от рождението на художника Борис Георгиев