COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Проверяват за търговия със защитени цветя в Благоевград

Регионалната инспекция по околната среда и водите в Благоевград проверява магазини за търговия със защитени видове цветя. Практиката през последните години показва, че все по-малко търговци си позволяват да продават цветя, които са под закрилата на Закона за биологичното разнообразие.

от Миглена Медарова
16:25, 07.03.2019
Чете се за: 00:29 мин.
У нас

В началото на пролетния сезон в търговската мрежа най-често се продават кокичета, минзухари и дива циклама, които са част от Наредбата за защита на видовете растения.

Красимир Гроздилов, експерт в РИОСВ - Благоевград: Това не значи, че не могат да бъдат продавани и правени букети от тях. Забраната е единствено за събирането им от естествените им находища, които в нашата област са малко на брой и малко като площ. Събирането им от естествените им находища би довело до тяхното унищожаване в природата.
Галина Цветкова, експерт в РИОСВ - Благоевград: Правим и последващи проверки на местообитанията и популацията, които са в естествената природа и правим периодичен мониторинг, и така установяваме дали има намаляване или увеличаване на тези популации.

Забранени за продажба са и някои от зелените растения, които се използват за украса на букети.

Глобите за продажба на защитени видове цветя и растения са между 100 и 5000 лв. за физически лица, и до 10 000 лв. за юридически.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Депутатите в парламента обсъдиха полага ли ни се болничен, когато сме под карантина
Депутатите в парламента обсъдиха полага ли ни се болничен, когато сме под карантина
АРТщрихи с Галя Крайчовска
АРТщрихи с Галя Крайчовска