НОВИНИ

Проверяват Пламен Георгиев, сина на Борислав Сарафов и съпругата на Лозан Панов

Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди проверки за придобити недвижими имоти от шефа на антикорупционната комисия Пламен Георгиев, от сина на директора на Националната следствена служба Борислав Сарафов, както и от съпругата на Лозан Панов, който е председател на Върховния касационен съд. Пламен Георгиев заяви, че ще окаже пълно съдействие на проверката и излезе в отпуск, за да не влияе върху нея. Съдия номер 1 Лозан Панов отмина журналистическите въпроси с мълчание.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов оператор: Кристиян Минчев
17:05, 04.04.2019
Чете се за: 01:17 мин.
У нас

Час след като прокуратурата обяви, че Сотир Цацаров е възложил проверка на апартаментите, купени от Пламен Георгиев, от сина на шефа на Националното следствие Борислав Сарафов и от съпругата на Лозан Панов, председателят на Върховния касационен съд пристигна за заседанието на Висшия съдебен съвет.

Не е ли по-морално г-н Панов да отговори за това нещо. Не може да мълчи толкова дълго време, все пак.

Боян Магдалинчев, представляващ Висшия съдебен съвет: То и на нас не дава г-н Панов отговор по други въпроси, които го питаме. Той казва: "няма да ви отговарям".

Г-н Панов мълчи, как си го обяснявате?

Сотир Цацаров, главен прокурор: Не мога да говоря от името на г-н Панов.

- Ще попитате ли и пред ВСС?

Всичко, което е в рамките на моите правомощия, съм направил, останалото е в ръцете на ВСС и на всички други.

След заседанието Лозан Панов все пак проговори, но беше лаконичен.

Лозан Панов, председател на ВКС: Излиза, че аз съм най-минатият от целия случай, защото нямам апартамент, нямам имущество, което да е мое, а не трябва освен това и да работя. Само това ще ви кажа.

Панов обясни още, че едва от публикации в медиите миналата седмица разбрал, че съпругата му през 2013 г. е купила жилището, в което живеят от "Артекс" на ниска цена, а те станали семейство две години по-късно. Плащат наем, защото жилището не било собственост лично на г-жа Панова, а на фирмата, която тя притежава. Казусът ще бъде проверяван от Инспектората към Висшия съдебен съвет и от Националната агенция за приходите.

Боян Магдалинчев, представляващ Висшия съдебен съвет: Те са два факторите, произход на средствата и наличието на влияние или конфликт на интереси, ако има такива. Тук нещата може би се нуждаят от друга проверка. Да видим накъде ще тръгнат. Ще изчакаме малко.

Проверката за апартамента, купен от шефа на антикорупционната комисия Пламен Георгиев ще бъде направена от Върховната касационна прокуратура и от НАП. Изискани са Нотариалния акт на жилището, както и договорът за ипотека от банката. В своя позиция Пламен Георгиев декларира, че ще окаже пълно съдействие на проверяващите. Той излиза в отпуск, докато трае проверката. Антикорупционната комисия и НАП ще проверяват сделката за апартамента, купен от сина на шефа на Националното следствие Борислав Сарафов. Той също декларира, че ще окаже пълно съдействие и ще предостави всички документи, които бъдат поискани.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Роднини на жертвите в самолетната катастрофа в Македония са дали ДНК проби
Роднини на жертвите в самолетната катастрофа в Македония са дали ДНК проби
ДРУГИТЕ новини: Папа Франциск: Човек на думата
ДРУГИТЕ новини: Папа Франциск: Човек на думата