От Агенцията по рибарство и аквакултури в Благоевград започнаха проверки на предлаганата по пазарите риба за предстоящия празник Никулден. Вече са констатирани и първите нарушения.

Благоевград

От благоевградското рибно стопанство казаха, че все още търсенето на риба е слабо. Очакванията са, че търговците ще станат по-активни дни преди празника.

Инспекторите от Агенцията по рибарство следят за произхода и качеството на рибата, както и дали се предлага според нормативните изисквания на пазара.

Инж. Иван Попов - Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури - Благоевград
"Вече има случаи, в които намираме риба, която е с нерегламентиран произход, евентуално от Гърция внесена от зоните около границата, от езерата уловена или от някои водоеми. Санкционират се и санкциите не са малки."

Инспекторите съветват да не се купува риба, която се продава в каси, поставени на земята на пазара и непокрита с лед. На такива случаи са се натъкнали в Петрич и на други места. От рибното стопанство в Благоевград са категорични, че рибата, която предлагат, е качествена.

Лидия Николова - управител на “Рибно стопанство“ - Благоевград
"Не само при мен, а съм убедена, че всички колеги в страната, произвеждат хубава и качествена риба."

Тук отглеждат шаран и толстолоб.

Лидия Николова - управител на “Рибно стопанство“ - Благоевград
"Шаранът е около четири и петдесет при производителя, към два и петдесет толстолопите ни, това са рибите, които ние предлагаме, това са ни цените за продажба на търговците.”

В рибното стопанство очакват търговци освен от Благоевград, също от Кюстендил, Перник и София.