НОВИНИ

Проверяват спешно декемврийските сметки за ток

Министерството на енергетиката и Комисията за енергийно и водно регулиране ще проверяват спешно декемврийските сметки за ток в цяла България. За целта институциите са формирали три екипа, които вече са на място при Енерго-про, EVN и ЧЕЗ. Първите резултати от проверките се очакват в началото на следващата седмица.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
19:53, 18.01.2017
Чете се за: 01:13 мин.
У нас

Трите екипа ще проверяват първо дали енергодружествата са спазили законовото изискване да отчитат клиентите си на 31 дена. Изключение ще се допуска само когато отчитащите не са могли да стигнат до населеното място заради снеговете.

Иван Иванов, председател на КЕВР: "КЕВР на базата на определени методи за оценка на риска по определен метод ще направи оценка като провери конкретни сметки, често пъти избрани на случаен принцип. Едновременно с това, когато има конкретни оплаквания, те ще бъдат проверени, ще се съпоставят с показанията на електромерите, при необходимост ще бъде направена проверка на електромера".

Според данните на дружествата декемврийските ни сметки за ток са с между 10% и дори два-три пъти по-високи от ноември заради лошото време.

Теменужка Петкова, министър на енергетиката в оставка: "Поддържаме връзка с електроразпределителните предприятия съответно и с тяхната готовност за посрещане на есенно-зимния сезон, включително и по отношение на комуникацията със съответните потребители. Така че аз нямам съмнения, но всички ние трябва да бъдем сигурни в това, което българските потребители ще платят".
Иван Иванов: "След разговор с трите дружества имаме уверение, че поради по-високите сметки в този период поради повишеното потребление, те са в състояние да определят при всяко определено желание на потребител схема за разсрочено плащане".
;

Няма да се допуска разсрочено плащане за нелоялните клиенти.

Петър Костадинов, ЕВН: "Имаме случаи когато клиенти с очевидно добър жизнен стандарт злоупотребяват с тази опция и особено след третия и четвъртия път когато не се спазва това разсрочване, то не се спазва това разсрочване, очевидно то няма как да се прилага постоянно".

От доставчика на ток в Западна България съветват да не се паникьосваме, ако получим неочаквано висока сметка, а да сравним данните си с тези на електромера.

Димчо Станев, ЧЕЗ: "Отваряме фактурата и виждаме какви са показанията за дневна и нощна тарифа, отиваме при електромера и виждаме какви са настоящите показания - ако на електромера показанията са по-високи от тези във фактурата, то тогава няма грешка, енергията е консумирана и съответно трябва да бъде заплатена. Ако обаче това е сгрешено, те трябва да подадат информация към нас".

Докато текат проверки на сметките ни, не може да бъде спрян токът, уверяват от енергодружествата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Завишено търсене на дърва за огрев в студените дни
Завишено търсене на дърва за огрев в студените дни
Задръствания към Терминал 2 на летище София
Задръствания към Терминал 2 на летище София