НОВИНИ

Проверяват Центъра за хора с деменция в Пловдив заради сигнали за насилие

Социалното министерство, общината и социалните служби в Пловдив проверяват Центъра за настаняване на хора с деменция заради сигнали за насилие. Те са подадени от близки на настанени в дома възрастни хора.

bnt avatar logo
от Галена Паскова
12:14, 20.01.2020
Чете се за: 01:05 мин.
У нас

Районната прокуратура в Пловдив се самосезира и назначи проверка. Проверката ще бъде извършена от криминална полиция, ще се установява дали има грубо държание, дали лица, които не могат да се самообслужват, са излагани на опасност.

В комплексът за социални услуги "Свети Георги" се намира и центърът от семеен тип за настаняване на възрастни хора с деменции. Оказва се, че този център е изключително търсен от потребителите. За едно място се чака дълго време. По документи, които могат да се видят на сайта на общината, се вижда, че 15 души е капацитетът на центъра.

От тази сутрин на територията на комплекса се извършва проверка. Тук бяха и представителите на различните социални институции в Пловдив. Тепърва ще се доказва дали на тези възрастни хора с деменция са давани лекарства за шизофрения, дали са заключвани без храна, одеяла, държани са на затворени прозорци. Дали са издавани фалшиви епикризи. Във видеозаписите, направени от роднини, се твърди, че хората са удряни, унижавани и едва ли не малтретирани.

В дома вече върви проверка от общината още преди да бъдат показани видеозаписите.

Анести Тимчев, зам.-кмет на община Пловдив: Тази проверка, която беше тук, беше свързана с една обща заповед на кмета на град Пловдив за пълна проверка на всички социални услуги. Видяхме условията, в които са хората, разговаряхме с тези, които потребяват услугата, разговаряхме с персонала, който беше на работа. Нашата цел и идея е да направим една съвременна актуална картина на социалните услуги, които се ползват в община Пловдив. Тези записи за нас са нови. Ние не познаваме тези записи. Напротив, до този момент не сме получили никакви сигнали от нито един от членовете на семействата. Поради тази причина ние благодарим за това, че прокуратурата се самосезира, защото ние ще вземем много строги мерки за това, което е станало.

Заместник-кметът добави още, че ще има уволнения и те няма да бъдат едно или две.

Екип на БНТ опита да говори с управата на дома, но беше изгонен.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прокуратурата разпространи видеозаписи във връзка с опита за отравяне на Гебрев
Прокуратурата разпространи видеозаписи във връзка с опита за отравяне на Гебрев
След срещата с бащата на Андреа: Премиерът поиска дебат за законодателни промени
След срещата с бащата на Андреа: Премиерът поиска дебат за законодателни промени