НОВИНИ

Проверяват всички къщи за гости, изградени с европейски средства

Главният прокурор разпореди да бъдат проверени всички 746 къщи за гости, за които са платени над 200 милиона лева европейски средства. Стана ясно, че община Сандански не съдейства на прокуратурата за разследването на "къщата за гости", която се твърди, че е на бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев. Има съмнение, че трите къщи на свекъра на Елена Йончева са изградени върху забранена за европейско финансиране на такива обекти територия.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:11, 24.04.2019
Чете се за: 01:46 мин.
У нас

Само часове след като прокуратурата обяви, че започва проверка на "къщата за гости" в Сандански, която по документи е собственост на ЕТ "Агротрейд - Ана Димитрова", в община са постъпили справки декларации за нощувки на туристи от момента на построяването ѝ до 17 април тази година.

Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор: И изискахме още тогава, но все още не сме получили отговор за платения туристически данък, както и кога е платен. Интересно ще бъде за прокурорите, но нямаме тази информация кога ще е платен данъка. Вероятно на 18-и, но нямаме тази информация. Ще я получим.

По закон декларациите за нощувки трябва да се подават след приключването на всеки месец и съответно до 15-то число да се плащат събраните туристически такси за предходния месец. На 17-ти вечерта някой е оставил ключ от "къщата за гости" в Община Сандански.

Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор: Нямаме към този момент съдействие от страна на община Сандански никакво - кой е човекът, който е оставил ключа с думите: "Моля ви не разбивайте".

С този ключ на следващия ден разследващи и прокурори са направили оглед и проверка на къщата на място. Ана Димитрова, която се води собственик не е била открита да присъства, но там е имало представител на общината.

Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор: Установи се, че къщата е изключително добре почистена, дори липсват дисковете за видеонаблюдение. Там, нито пък на останалите два адреса не намерихме и в момента не разполага прокуратурата с регистрите за посетители, които са длъжни всички "къщи за гости" да имат.

От прокуратурата отново подчертаха съмненията си, че Ана Димитрова е подставено лице, а не действителен собственик.

По отношение на трите къщи на свекъра на Елена Йончева ще се проверява истинността на данните декларирани в документите, с които е получено европейско финансиране. Има съмнение, че те попадат в зоната на развитите туристически райони край морето, където не може да се финансира с европейски средства изграждането на подобни къщи.

Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор: След като получим документите, ще видим къде точно се намират тези къщи. На какво разстояние са от морето. Дали попадат в забранена територия.

Отделно ще бъде направена проверка на всички "къщи за гости" изградени със средства по програмата за развитие на селските райони от 2011 година до момента. Ще се изяснява кои са реалните ползватели на тези обекти, дали в тях се настаняват туристи, каквито са изискванията, дали са спазени всички детайли от проектите.

Румяна Арнаудова: Имаме основание да считаме, че в част от забранени иначе територии са построени такива къщи, включително част от тях не се ползват по предназначение.

Ще се проверяват и нерегламентирани контакти между получилите европейско финансиране за построяване на "къщи за гости" и служители от ДФ "Земеделие".

Румяна Арнаудова: На някои къщи в един район един и същи е екипът от ДФЗ, който е извършвал различни проверки - предварително, последващо и т.н. Дали има връзка, предстои да разберем.

Ще се проверяват и над 200 луксозни джипа и АТВ-та купени по програмата за разходка на туристи в труднопроходими планински местности, както и два катамарана и яхти за туристически круизи по Дунав и Черно море. Има съмнение, че те се ползват за лични цели. По сигнали в прокуратурата са образувани проверки още за апартаментите на вицепремиера и военен министър Красимир Каракачанов и на заместник-председателя на антикорупционната комисия Антон Славчев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нови правила за газовите оръжия предвижда Закона за оръжията и боеприпасите
Нови правила за газовите оръжия предвижда Закона за оръжията и боеприпасите
Как политиците тълкуват числата в бюлетината за евровота?
Как политиците тълкуват числата в бюлетината за евровота?