НОВИНИ

Провежда се тренировъчен курс на групата за спасяване с кучета

В базата на Планинската спасителна служба тази седмица се провежда тренировъчен курс на групата за спасяване с кучета. 19 четириноги заедно със своите водачи са поставени в реални условия за спасявани на затрупани от лавина.

Цветелина Атанасова
от Цветелина Атанасова
10:13, 18.01.2017 (извънредно)
Чете се за: 01:26 мин.
Още

Кучетата са подложени на различни изпитания и упражнения за справяне с извънредни ситуации в планината. В края на курса те преминават изпити за да се определи дали са успели да завършат успешно курса.

Цветелина Атанасова: "По притеснен е водачът. Чрез упражненията, които правят, те демонстрират своята връзка."

Напоследък все повече хора търсят екстремни преживявания в планините, което в някои случаи е твърде опасно. Кучетата спасители се обучават за могат да окажат помощ когато е нужно.

Цветелина Василева: "Трябва да имаме уважение към планинските спасители. 90% от тях са доброволци.Те отделят време и средства за да бъдат в услуга на всички хора."

Те са най- верните помощници на планинските спасители - техните кучета, на умения им разчитат, както в зимната планина, така и при различни бедствия и аварии.

Най-младото попълнение в групата е Рекс.

- Има ли какво да ни каже вече Рекс?
Цветозар: "Четири месеца и няколко дена е и тепърва му предстои огромно обучение на него."

Бойното кръщене на малкото кученце става пред камера. За разлика от водача си не се притеснява. Нищо, че е за първи път е на курс заедно с батковците.

Рекс се справя отлично. Водач и куче са изградили вече необходимата връзка, без която е немислимо да продължи обучението.

Сергей Цветков, ръководител на групата за спасяване с кучета към ПСС на БЧК: Кучето трябва да има доверие във водача, то го приема като водач на глутницата. :

Полигонът е във високата планина. За преходен клас Б в който четириноги имат вече умения, но им липсва рутината на оперативни кучета, снежни хралупи имитират обстановка при паднала лавина.

Радослав Наков, планински спасител Кюстендил: "Много любов, постоянство, игра, оттам се привързва много кучето към водача."
Стоян Стоянов, инструктор към ПСС на БЧК: "Тук се дават основни насоки, след което по места всеки работи в групата си, както примерно в Банско, в София, на други места."

И както при хората, всяко куче е със собствен характер. Затова индивидуалната работа е изключително важна.

Сергей Цветков, ръководител на групата за спасяване с кучета към ПСС на БЧК: "Кучетата, са точно същите типове висша нервна дейност имат като хората - меланхолик, флегматик , сангвиник и холерик. Най- добре се работи с кучета, които са сангвиници, умерен тип нервна дейност."
Любен Бърнеков, планински спасител и кучето Вълчан на година и половина: "Голяма любов сме. Игрив, добродушен, изобщо чудно кученце."

Трябва да ти трепне нещо отвътре, да си обичаш много кучето казват спасителите за да сте екип, иначе не се получава.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Наплив на бежанци към Гърция
Наплив на бежанци към Гърция
Бойко Борисов e разговарял по телефона с новия председател на ЕП Антонио Таяни
Бойко Борисов e разговарял по телефона с новия председател на ЕП Антонио Таяни