НОВИНИ

Провеждат финални тестове на Пети блок на АЕЦ „Козлодуй”

Днес и утре се извършват финални изпитания на Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" за работа на повишена мощност в различни експлоатационни режими.

bnt avatar logo
от БГНЕС
15:33, 13.07.2019
Чете се за: 00:31 мин.
У нас
провеждат финални тестове пети блок аец козлодуй

След успешното приключване на последните модернизации от проекта за повишаване на мощността на пети блок на АЕЦ “Козлодуй” до 104%, реализирани по време на плановия годишен ремонт през тази година, в събота и неделя е планирано да бъдат извършени финалните изпитания, съобщиха от пресцентъра на централата.

По време на изпитанията е планирано мощността на блока последователно да бъде понижена до 60% и до 40%. На 14 юли турбогенераторът ще бъде изключен за няколко часа, след което в рамките на същия ден ще бъде включен и ще започне повишаване на мощността в съответствие с графика. Аналогична програма за изпитания бе изпълнена на Шести блок на АЕЦ “Козлодуй” през 2017 г. В момента блокът работи с пълно натоварване на мощността от 1040 МВт.

Програмата за изпитанията е съгласувана с главния конструктор ОКБ Хидропрес и с Агенцията за ядрено регулиране, а товаровият график за дните на провеждането е предоставен на Електроенергийния системен оператор. Изпълнението е предвидено за почивните дни в края на седмицата с оглед намаленото търсене на електроенергия в този период.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Правят спешна проверка на Белоградчишките скали
Правят спешна проверка на Белоградчишките скали
Продажбите на бира в Германия намаляват
Продажбите на бира в Германия намаляват