НОВИНИ

Провокация ли е изказването на Путин за кирилицата?

Продължава дискусията след изказването на руския президент Владимир Путин, че кирилицата е предадена на Русия от "македонските земи". Вижте какво казаха в ефира на "Денят започва" професор Искра Христова - Шомова от Софийския университет и дългогодишния кореспондент на БНТ в Македония Коста Филипов.

bnt avatar logo
от БНТ
09:31, 26.05.2017
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Проф. Христова-Шомова отбеляза, че това изказване не е случайно. Предисторията на това изказване започва с някои публикации на руски колеги в научни списания от вида, че Константин Преславски никога не е бил в Преслав, че е работил само в Дево, че не е имало славянско богослужение в Преслав, че славянските книги са достигнали до Русия от Дево. Дево е град в Албания, който някога е бил в епархията на св. Климент Охридски, поясни проф. Искра Христова-Шомова. И добави, че първоначално тези руски колеги са наричали старобългарските ръкописи старобългарски, след това - южнославянски, а по-късно и македонски.

проф. Искра Христова - Шомова, историк: Това са само няколко души, повечето руски колеги не пишат такива неща, а се придържат към истината, към фактите и са сериозни изследователи с голямо уважение към старобългарското наследство. Струва ми се, че тук има някаква поръчка, коментира специалистката.

Костадин Филипов каза, че официалната македонска агенция не е се спряла въобще на тази фраза, изречена от Владимир Путин. Но от вчера македонските медии се занимават с истерията, която била започнала в България по повод думите на руския президент.

Коста Филипов, журналист: Според мен реакцията трябва да бъде максимално спокойна, максимално умерена, да си оправим отношенията с Македония, а пък научната общност като проф. Шомова да се разбере с руския колега и другите, да ги наречем провокатори.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Черногорският премиер приема за естествено, че бе избутан от Тръмп
Черногорският премиер приема за естествено, че бе избутан от Тръмп
Почина дизайнерката Лаура Биаджоти
Почина дизайнерката Лаура Биаджоти