НОВИНИ

"Прозорец" към надеждата на Вежди Рашидов

"Прозорец" е името на изложбата, която представи тази вечер Вежди Рашидов. Това са акварели, които той е рисувал по време на лечението си в германска клиника миналата година и разказват как един артист може да преоткрие надеждата за живот с водни бои и бял лист. Неслучайно идва и решението на Вежди Рашидов - всички средства от продажбата на творбите да бъдат дарени на клиниката по детска онкология в "Царица Йоанна".

Петя Тетевенска
от Петя Тетевенска
20:04, 19.04.2016
Чете се за: 00:48 мин.
Още

Изглежда просто - малки акварели с листа, ливади с лавандула, кипариси. Но в тях животът е победител, те са цветни, смели и събират силата на духа на своя автор, който превръща болничния прозорец в прозорец към надеждата.


Вежди Рашидов - министър на културата: За да не мисля денонощно за лоши неща, примерно за протеста, мислех си за дръвчета, шегувам, се разбира се. И така. И това беше едно хубаво място, защото жена ми повече от 5.00 ч. не можеше да седи, има радиация по стаите, това беше причината, не даваха. И като си тръгне, почваше дългото време. Дълго тягостно самотно и се налагаше през това прозорче да приемам света. И да видя, че някои дървета са живи. И някои листа имат свой живот. И всичко в природата то е живо и живее своя живот.


Всички работи вече са продадени и макар че няма да са достатъчни за всичко необходимо на детската клиника, Вежди Рашидов се надява, че това ще донесе още протегнати ръце за помощ. И си спомня срещата си с болните деца.


Вежди Рашидов - министър на културата: Да, аз съм 65 г., ядох, пих, живях, бохемствах, всичко каквото даваше животът аз го грабех с пълни шепи, но там седяха едни дечица които не бяха нито толкова яли, нито толкова пили, нито толкова пушили, нито бохемствали, млади и красиви деца.
Затова дарителството е важно, за него трябва да се говори открито, то създава един по-добър модел на света, казва художникът. На добър час.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
3% ръст на производството на български мебели
3% ръст на производството на български мебели
Собственици на казани блокираха Дунав мост
Собственици на казани блокираха Дунав мост