В петък от Козлодуй започва пръскането срещу комарите по поречието на река Дунав, съобщиха от Агенцията по безопасност на храните. Кампанията ще става по установен график и ще се извършва авиационно.

Русенската дирекция вече е изпратила до Агенцията по безопасност на храните заявките на общините, в които са изброени площите, местностите и водоемите по поречието на Дунав, които трябва да бъдат пръскани приоритетно срещу нашествието на комари.

Д-р Георги Дяков-директор на Областна дирекция по безопасност на храните-Русе: Тия мочурища, които се появяват покрай реката. Както виждате като се разлее или като избият подпочвени води, местата, които са развъдник на тези насекоми.

В Община Сливо поле са пръскали за комари вече 6 пъти, но ефектът бил краткотраен. Екипите непрекъснато обикалят околните 11 села, но усилията им не дават нужния резултат.

Валентин Атанасов-кмет на Община Сливо поле: След пръскането имаме около едно денонощие затишие, след което пак излизат. Освен това по препоръка на фирмата, с която имаме договор, сме разхвърляли едни хапчета във водоемите, заблатените водоеми - с цел ларвите там да умират.

От Агенцията по безопасност на храните напомнят, че при пръскане е необходимо да се предприемат мерки за опазване на пчелите. Затова стопаните трябва да бъдат предупредени и да се погрижат за кошерите си.