НОВИНИ

Пръстовият идентификатор натоварва персонала в болниците

Силистренската болница е сред лечебните заведения в страната, които работят тестово с новата система за пръстова идентификация. Работата до момента обаче показва, че новото устройство създава огромно напрежение сред медицинския персонал, където средната възраст е над 50 години.

bnt avatar logo
от Незабравка Кирова
20:10, 19.10.2016
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

Всички медицински сестри в силистренската болница са били на обучение за работа с пръстовия идентификатор. Преди обаче пациентът да остави своя отпечатък, той трябва да се регистрира по още два начина – по програмата за отчет към Здравната каса и с лична карта. Това води до напрегнатост сред работещите.

д-р Даниела Костадинова, директор МБАЛ – Силистра
„Изнервеност, което се отразява на отношенията с пациентите, което вече не е добре – всъщност истинският смисъл на всичките реформи, които се правят или поне така се афишираше, трябваше да повиши качеството на медицинската дейност, а това определено не е факт.”

Вместо да се грижат за болните, медицинските сестри признават, че заради нововъведението, са затрупани с още повече работа.

Емануела Несторова, старша медицинска сестра Инфекциозното отделение
„Достатъчно писмена работа имаме, малко наистина ни се утежнява – сега в момента нямаме толкова болни, не мога да кажа, че ни е тежко, но през лятото, когато ни е сезонът и приемаме по 7-8 наведнъж и изписваме, ще се затрудним.”

И ако сега санкции все още няма, то след 1 ноември няма да има място за грешки. Очаква се от догодина пръстовият идентификатор да бъде въведен в аптеките и при семейните лекари.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Божидар Кузманов - Божо Кравата се е предал на полицията
Божидар Кузманов - Божо Кравата се е предал на полицията
Царският дворец в град Баня е отворен за посетители
Царският дворец в град Баня е отворен за посетители