Първа белодробна трансплантация на български пациент след близо 2 години прекъсване беше извършена в Университетската болница във Виена. 28-годишната Илияна Христова, която страда от муковисцидоза, успя да дочака спасението. Първо за БНТ добрата новина съобщи майката на момичето - Галина Христова.

През януари, след повече от година чакане, Илияна стана първата българка, вписана в списъка на "Евротрансплант" след новото споразумение, което страната ни подписа с клиниката във Виена.

7 месеца по-късно варненката получава шанс за нов живот благодарение на австрийските лекари. Трансплантацията е извършена миналата седмица, а от днес Илияна вече е извън реанимация.

Белодробни трансплантации в България не се извършват. Преди новото споразумение с Виена, чакащите нямаха вариант и за спасение в чужбина. В последните месеци няколко души починаха в чакане на лечение.

Още за белодробните трансплантации и за историята на Илияна Христова гледайте утре - 7 август, в Сутрешния блок на БНТ1 "Денят започва"!

28-годишна варненка е одобрена за белодробна трансплантация във Виена

28-годишна варненка е одобрена за белодробна трансплантация във Виена

След близо година на български пациент може отново да бъде направена белодробна трансплантация. Това е 28-годишната Илияна Христова от Варна. Преди дн...