Първа едновременна операция на сърце и тумор е извършена у нас

Първата едновременна операция за отстраняване на сърдечно-съдов проблем и туморно образувание е извършена от екипи на болниците "Света Екатерина" и Военно-медицинска академия, ръководени от проф. Генчо Начев и проф. Никола Владов.

от БНТ
преди 7 месеци
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

73-годишен пациент с аневризма на коремната аорта, засегнати съдове на сърцето и тумор в червата е бил опериран в болница "Св. Екатерина" от два екипа - на болницата и от ВМА.

Проф. Генчо Начев, изпълнителен директор на болница "Света Екатерина": Принципно би трябвало да се започне със сърцето, но имаше голям риск от разпространение на злокачественото образувание. Ако бяхме се заели първо с тумора, щеше да има сраствания, които са опасни за сърцето. Затова решихме, че едновременна операция е най-доброто.

Според проф. Начев това е първият случай, описан в България на извършване на подобна операция.

Гостуващият екип на ВМА обаче няма да бъде заплатен, тъй като според правилата на Здравната каса може да се изплати само една от клиничните пътеки. В случая това е сърдечната, тъй като пациентът е лекуван в болница "Св. Екатерина".

Проф. Никола Владов, началник на Клиниката по чернодробна и панкреатична хирургия във ВМА: Едновременните операции не са регламентирани, а модерният подход е комплексното лечение. Това трябва да се регламентира, защото болниците остават ощетени.

Проф. Начев съобщи, че е писал до директора на Здравната каса в този случай да се изплати и втората пътека и е получил обещания това да стане.

Проф. Владов съобщи, че от септември ще бъдат подновени чернодробните трансплантации във ВМА след направения ремонт на операционните зали на клиниката.

Топ 24
Най-четени