НОВИНИ

Първа копка на хранилището за ядрени отпадъци в Козлодуй

Три международни компании искат да инвестират в АЕЦ Белене. Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова. По думите ѝ една от компаниите е китайската държавна енергийна компания. Тепърва ще се проверява доколко сериозни са намеренията на инвеститорите. Петкова присъства на първата копка на хранилището за радиоактивни отпадъци.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
19:35, 29.08.2017
Чете се за: 01:13 мин.
У нас

До пет години ще бъде завършен първият етап на хранилището в близост до АЕЦ Козлодуй. Цената му е над 71 милиона евро като парите се осигуряват безвъзмездно от Международен фонд Козлодуй през Европейската банка за възстановяване и развитие.

Теменужка Петкова, министър на енергетиката: Вие чухте, че това е проект, който отговаря на абсолютно всички екологични изисквания. Този проект ще бъде може би един от най-модерните проекти в Европа. Така че безопасността е абсолютно гарантирана. Знаете и оценката за въздействието на околната среда е абсолютно положителна, така че всички правила, които трябва да бъдат спазени, норми, регламенти, ще бъдат приложени. Клетките, които са предвидени по проект, разбира се това хранилище ще има възможност да поеме съответно ниско и средно активни радиоактивни отпадъци и от евентуално нова мощност на територията на България.

В хранилището ще се съхраняват генерирани отпадъци от ядрената ни централа и индустрията в страната. Вече има готови 1000 контейнера с отпадъци, които чакат да бъдат преместени в новата структура. Петкова коментира, че до края на септември ще е готов доклада на БАН за АЕЦ Белене, който се очаква да даде отговор на въпроса доколко завършването на мощността е изгодно.

Теменужка Петкова, министър на енергетиката: Наша основна задача като правителство, като отговорни политици е да направим така, че целият този огромен ресурс, който е ресурс на българските данъкоплатци през годините, инвестиран в проекта АЕЦ Белене. И в площадката - милиард и половина, и в оборудването, което платихме декември миналата година милиард 175 милиона да не остане напразно.

Петкова коментира и подаденото до нея протестно писмо на бизнеса срещу поскъпването на таксите за пренос на газ по тръбите.

Теменужка Петкова, министър на енергетиката: Това, което аз съм предприела като незабавни действия е още в рамките на утрешния ден ще бъде организирана среща в Министерство на енергетиката с Булгаргаз, Булгар транс газ, КЕВР, за да можем да чуем мнението на всяка една от страните и да видим всъщност има ли наистина такава реална опасност, каквато индустрията алармира, но тук трябва да отворим една скоба и да кажем, че въвеждането на тези нови тарифи е ангажимент на България. То е съгласно европейските изисквания.

Резултатите от срещата ще бъдат обявени утре.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Макрон осинови кучето Немо
Макрон осинови кучето Немо
Апелативният съд остави в ареста Венцислав Василев
Апелативният съд остави в ареста Венцислав Василев