Първа копродукция на Старозагорската опера с италиански оперен театър. Една от рядко изпълняваните опери на Верди "Атила" е съвместният проект, който ще има премиера в края на септември първо в операта в Каляри, а следващото лято и на стадион "Берое". Постановката беше представена пред медии и специалисти в Българския културен институт в Рим.

Темата на операта "Атила" всъщност е вариация на така любимия сюжетен лайтмотив на Верди за независимостта на италианската нация от чуждо нашествие. Както и в други негови творби и тук патритоизмът му се излива в ярки, експлозивни мелодии. В сърцето на Рим, там където Колизеума пази спомена за гладиаторски битки и императорско величие, всяка древна колона би могла да е част от декора на операта "Атила". Затова да се представи един толкова важен съвместен проект тук е естествен избор.

В Италия "Атила" не се поставя често. Това е изключително важна опера, всички опери на Верди са такива, но става дума за младежка, динамична опера с изключителна стойност, но не и лесна за поставяне от техническа и режисьорска гледна точка, заради известната ораторска статичност. Но смятам, че тази опера не може да липсва от репертоара на който и да е театър и че предлага изключителна палитра от гласове и от роли. Кратка опера, като светкавица, но много възнаграждаваща във връзката с публиката.

Преди три години сценографът Салваторе Русо, който отдавна често работи в България представя директора на операта Стара Загора Огнян Драганов на директора на операта в Каляри Клаудио Ораци. Симпатията между двамата е мигновена и така започва съвместната работа по операта "Атила".

Този човек е един от най-успешните мениджъри в Италия, човек, който е вдигнал на крака няколко оперни театъра. По настоящем беше директор на Каляри и така ние се срещнахме и стигнахме до идеята да направим една съвместна продукция, една продукция в едно партньорство, едно съвместно партньорство при това Старозагорската опера да изработи декорите и костюмите като разходите по тях бъдат поделени.

Премиерите и в Италия и у нас ще бъдат дирижирани от един изключителен диригент - Донато Ренцети. В Каляри поемат риска в ролята на Атила да дебютира младият бас Марко Споти, но подкрепен от опитната Сузана Бранкини в ролята на Одабела. У нас съставът все още се пази в тайна. И все пак -Юлиян Константинов и Ивайло Джуров са певците, които с най-голяма вероятност ще изпеят "Атила" на стадион "Берое".