НОВИНИ

Първа положителна проба за африканска чума по свинете в Пазарджишко

Първи случай на африканска чума по свинете в Пазарджишка област. Положителната проба е от диво прасе. То е било открито мъртво в държавното ловно стопанство "Чепино" край Велинград.

bnt avatar logo
от А. Узунов, О. Маджиров
20:51, 16.08.2019
Чете се за: 00:33 мин.
У нас

Остатъците от дивото прасе са открити в района на Арнаутска поляна. От Областната агенция по безопасност на храните в Пазарджик веднага издадоха ограничителна заповед около първичното огнище.

д-р Петко Митев - директор на ОДБХ - Пазарджик: По силата на тази заповед се определя инфектирана зона в размер от 200 кв.км. около констатирания случай.

От Регионалната дирекция по горите забраняват лова в радиус от 8 километра. В зоната попадат няколко ловни стопанства. Туристическите излети също се спират.

инж. Ангел Кузманов - директор на РДГ - Пазарджик: Тук преустановяваме и дърводобива. Ние ще направим всичко възможно с предприятията, за да можем да подсигурим дърва за огрев от други места на местното население. Има доста туристи. Ще е много трудно билкари, гъбари да ги спрем, но все пак трябва да сме съзнателни.

На територията на Пазарджишка област вече са изградени 10 контролно-пропускателни пунктове, които ще проверяват всякакви товари и фуражи с цел да бъде ограничено разпространението на болестта. Над 95% от домашните животни в областта вече са умъртвени.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Новината, че Тръмп иска да купува Гренландия, разгневи гренландци и датчани
Новината, че Тръмп иска да купува Гренландия, разгневи гренландци и датчани
От БСП питат кой ще поеме политическата отговорност за пожара край АМ Струма
От БСП питат кой ще поеме политическата отговорност за пожара край АМ "Струма"