НОВИНИ

Първа реч на действащ шеф на МИ5 извън Великобритания

Първа публична реч в чужбина на действащ шеф на МИ5. В Берлин на среща с колеги от сродни служби шефът на британското контраразузнаване заяви, че терористичната заплаха за Европа остава висока и обвини Русия, че иска да разклати европейските демокрации със злонамерени действия.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
19:50, 14.05.2018
Чете се за: 00:50 мин.
По света

Кремъл предприема целенасочени вредителски действия за разклащане на нашите свободни, отворени и демократични общества, заяви в Германия шефът на британското контраразузнаване Андрю Паркър. Той изброи отравянето на семейство Скрипал в Солзбъри, руската инвазия в Крим, предполагаемата руска намеса в изборите в Съединените щати и Франция и опита за организиране на преврат срещу избрано правителство в Черна гора.

Паркър уточни, че обвиненията му са насочени към руското ръководство, изрази уважение към народа, културата и историята на Русия и отбеляза, че е изучавал руски в училище.

Андрю Паркър - ръководител на МИ5: Усъвършенстваната руска държавна доктрина на съчетаване на медийни манипулации, дезинформация и изопачаване в социалните мрежи, нови и стари форми на шпионаж, високи равнища на кибер атаки, военна сила и престъпна агресия е това, което наричаме "хибридни заплахи".

Сътрудничеството с Евросъюза е от ключово значение срещу заплахите от Русия, но и от Ислямска държава, която планира нови удари, каза Паркър. Той отчете, че от 2016-та е имало 45 отделни нападения в седем европейски държави, а след терористичния акт в Лондон през 2017-та на Острова са били предотвратени още 12. Напускаме Евросъюза, но не и Европа, заяви Андрю Паркър.

Андрю Паркър - ръководител на МИ5: Като практикуващ в сферата на сигурността се надявам на трайно и всеобхватно споразумение, което да отстрани препятствията и да позволи на професионалистите заедно да си вършат работата.

В отговор на въпрос шефът на Ми-5 каза, че не разполага с информация изходът от референдума за Брекзит през 2016-та да е бил определен от външни фактори.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Световни реакции след откриването на американското посолство в Ерусалим
Световни реакции след откриването на американското посолство в Ерусалим
Велоалеи в парковете след инцидента с малко дете в Столицата
Велоалеи в парковете след инцидента с малко дете в Столицата