НОВИНИ

Първата данъчна лотария стартира в Гърция днес

Властите в Гърция стартират от днес първата лотария, при която всеки месец 1000 души ще печелят по 1000 евро. Целта на лотарията е да засили борбата срещу укриването на доходи и да насърчи плащането на данъци, съобщават изданията в Атина.

първата данъчна лотария стартира гърция
bnt avatar logo
от БНТ
08:57, 30.11.2017
Чете се за: 00:59 мин.
По света

Финансовото министерство обяви, че по един милион евро ще бъдат разпределяни между 1000 души според броя на финансовите им транзакции и участието в жребия ще е автоматично, т.е. няма нужда човек да въвежда някъде данните си.

Наградата от 1000 евро ще е под формата на пари в брой или данъчно облекчение в същия размер.

Сумата от 1 млн. евро месечно се възприема за символичен разход на фона на укривани 11-16 милиарда евро доходи всяка година.
Надеждите са гръцките граждани да бъдат привлечени да плащат своите данъчни задължения и да се спре по някакъв начин повсеместното укриване на данъци.

Данъкоплатците са призовани да участват в лотарията с номера на електронни преводи на суми по дължими данъци, извършени от тях от края на октомври досега. Щастливецът, който бъде изтеглен, ще получи парична - и необлагаема - награда от хиляда евро.

Гърция за първи път предложи ДДС-лотарията на кредиторите си от ЕС и МВФ през 2014 г., надявайки се, че това ще помогне за запълване на дупките в бюджета. Привеждането в действие на лотарията е условие по сегашния кредитен пакет за страната, третия, откакто избухна кризата през 2009 г. То цели също и да насърчи електронните плащания в Гърция.

Гърция вчера стартира и онлайн търгове, на които ще продават недвижими имоти на лоши платци. Според банкови източници облогът от тези търгове трябва да бъде спечелен до края на годината, тъй като решаването на въпроса с "лошите кредити" е обвързан с финализирането на третия преглед на гръцката спасителна програма и с надзора, упражняван върху системните банки в Гърция от Европейската централна банка и Европейския стабилизационен механизъм с оглед на стрес тестовете идната година.

Гръцките банки вече са определили за продажба 10 000 недвижими имота на лоши платци, от които те се надяват да съберат "свежи пари" в размер на 2,5 млрд. евро в следващите 12 месеца.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ГЕРБ и БСП в спор за Бюджет 2018
ГЕРБ и БСП в спор за Бюджет 2018
Валери Симеонов: Около 5-6 хиляди незаконни казана за ракия не се проверяват
Валери Симеонов: Около 5-6 хиляди незаконни казана за ракия не се проверяват