НОВИНИ

Първата жена капитан на кораб в полските ВМС

Полша може да се похвали с първата жена капитан на кораб в историята на военноморския си флот. Катаржина Мазурек е възпитаничка на Военноморската академия в Гданск.

Фани Аронова
от Фани Аронова
18:55, 01.12.2016
Чете се за: 00:42 мин.
По света

Катаржина Мазурек е на 35 години. Тя е от Варшава и започва военната си кариера си през 2005 г. като втори капитан на кораба "Краков". По-късно служи на флагман на ескадра. На церемония в пристанището на 8-а флотилия на бреговата отбрана в Западна Померания Катаржина Мазурек пое командването на военно-транспортния кораб "Люблин".

Катаржина Мазурек, капитан от ВМС: Много съм горда, че мога да съм първата, макар да не съм съвсем уверена...

100-метровият "Люблин" е един от петте кораба във флотилията. Той превозва десантни части с оборудване и бойни машини. Във флота няма съмнение, че корабът и 50-членният ум екипаж попадат в добри ръце.

Кшищоф Здонек, командващ 8-а флотилия: За нас това е нещо естествено. Капитан Мазурек завърши Военноморската академия, командно-щабния факултет. Тя е обучена за това.

В Полша допускат жени във военни училища от 17 години насам. Успехът на Мазурек е широко отразен в пресата. В полското издание на "Нюзуик" излезе интервю с нея.

Божена Шубинска, командваща в медицински корпус: Това е исторически ден - за жените във флота и за всички жени в армията. Тя може да е пример за подражание, отвори пътя за други жени.

В полските въоръжени сили служат 4484 жени. 346 от тях са във военноморския флот.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фотографът Тони Шаварш представи изложбата Преображениe
Фотографът Тони Шаварш представи изложбата "Преображениe"
Димитър Главчев: Oт ГЕРБ сме абсолютно последователни
Димитър Главчев: Oт ГЕРБ сме абсолютно последователни