НОВИНИ

​Първата жена начело на ЦРУ - Джина Хаспъл

За първи път в историята си ЦРУ ще бъде ръководено от жена. Джина Хаспъл - разузнавач с дългогодишен стаж в управлението и досега негов заместник-директор, беше утвърдена от американския Сенат за директор. Хаспъл заменя Майк Помпео, който стана държавен секретар. Кандидатурата не беше одобрена лесно, заради участието на Хаспъл в силно оспорвани методи за разпити по времето на президента Джордж Буш.

Фани Аронова
от Фани Аронова
19:50, 18.05.2018
Чете се за: 01:45 мин.
По света

Ветеран в разузнаването, с опит в полевата работа като агент под прикритие, а също в щаб-квартирата на ЦРУ, 61-годишната Джина Хаспъл е посветила 33 години на прочутото разузнавателно управление. Директорският пост изглежда заслужена награда в кариерата ѝ, но избраничката на президента Доналд Тръмп едва не се размина с него.

9 май 2018 г.
Джина Хаспъл, номинирана за директор на ЦРУ: Поемам личен ангажимент - ясно и без уговорки, че под моето ръководство, ЦРУ няма да започне отново програма за задържане и разпити.

Джина Хаспъл е участвала в програма за разпити на заподозрени чрез изтезания като симулирано удавяне. Тя е ръководила таен затвор на ЦРУ в Тайланд. Известно е, че по-късно е наредила видеозаписите от разпитите да бъдат унищожени. Този тъмен момент предизвика ожесточена полемика. Изслушването в сенатската комисия по разузнаването приличаше по-скоро на разпит.

9 май 2018 г. Камала Харис, младши сенатор от Калифорния: Отговорете с "да" или "не". Смятате ли, че предишните методи за разпити са били неморални?
Джина Хаспъл, номинирана за директор на ЦРУ: Смятам, че беше получена ценна информация от агенти на Ал Кайда, която ни помогна да защитаваме страната.

Наред с категоричните позиции против Хаспел, като тази на сенатора Джан Маккейн, надделяха мненията, че тя има качества и опит, за да оглави разузнавателната агенция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протест срещу ниската изкупна цена на розовия цвят
Протест срещу ниската изкупна цена на розовия цвят
Подписаха коалиционно споразумение в Италия
Подписаха коалиционно споразумение в Италия