НОВИНИ

Първи доказан случай на морбили у нас

37-годишна жена от София е настанена в инфекциозната болница. Със симптоми на дребна шарка е и 3-годишно дете от Банско. Резултатите от лабораторните изследвания ще бъдат готови утре.

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
20:13, 13.02.2019
Чете се за: 00:57 мин.
Още

Столичната здравна инспекция проучва хората, с които е контактувала 37-годишната жена. Установено е, че е преподавала частни уроци в дома си на 7 деца. 6 от тях са имунизирани.

доц. Лили Маринова - началник "Имунопрофилактика и контрол на инфекциите", СРЗИ: Това, което не е имунизирано, е детенце на 4 години. То не е имунизирано по медицински показания. То е под специално наблюдение.

Морбили се предава много лесно. Застрашени от заразяване са неимунизираните хора, контактували с жената.

проф. Тодор Кантарджиев - директор на Националния център по заразни и паразитни болести: Възрастовата група между 25 и 45 години - хора, които са с изпусната имунизация, могат да се разболеят. Рискът, ако не си ваксиниран, да направиш усложнения, е много голям.

Задължителните имунизации срещу морбили са на 13 месеца и на 12 години. В София през 2018 г. са ваксинирани около 94% от бебетата и около 81% от учениците. За да не се стига до епидемии Световната здравна организация препоръчва над 95% имунизационно покритие.

доц. Лили Маринова - началник "Имунопрофилактика и контрол на инфекциите", СРЗИ: След като сме с имунизационно покрите под 95% и за имуниузация и за реимунизация. Да - ние се намираме в реален риск.
д-р Захаринка Гочева - общопрактикуващ лекар: От гледна точка на това, че се носят слухове, че ваксината има сериозни странични ефекти. По-голяма е паниката.

3-годишното дете от Банско със съмнения за морбили не е имунизирано. В детската градина, която е посещавало, днес са отишли здравни инспектори от Благоевград.

Магдалина Тодорова - и.д. директор на ДГ "Здравец" - Банско: Казали са, че има съмнения за такова заболяване, но нищо не е потвърдено.

За децата ваксината е осигурена от държавата, но възрастните не могат да си я купят от аптеките.

И един пример от Франция - заради заплахата от зараза от морбили и предупрежденията на Световната здравна организация, започва задължително ваксиниране на наетите сезонни работници. Около 20 процента от французите нямат ваксина срещу този вид шарка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Япония търсят откраднати бонзаи за 100 000 долара
В Япония търсят откраднати бонзаи за 100 000 долара
През март започва сондаж в находището Хан Кубрат
През март започва сондаж в находището "Хан Кубрат"