НОВИНИ

Първи парламентарни избори в Ирак след победата над "Ислямска държава"

В Ирак се провеждат избори - първите след победата над "Ислямска държава" в страната. Вотът протича при засилени мерки за сигурност, заради заплахи от атентати.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
08:31, 12.05.2018 (извънредно)
Чете се за: 00:41 мин.
По света

Мосул - така изглежда доскорошният бастион на "Ислямска държава" в Ирак. Джихадистите бяха прогонени преди 9 месеца. Но за града, връщането към нормалния ритъм на живот, се оказва трудно. Много от жителите на Мосул не вярват, че изборите ще доведат до големи промени.

- Изборите нищо не означават. Живеем като бездомници. Нямаме дрехи, вода, няма ток, вижте боклука... Нещата са същите. Идват и ни казват - ще ви дадем по едно кило ориз или леща, ако гласувате за нас. Но аз няма да гласувам за никого.

В Мосул, Багдад и други големи градове днес е въведен полицейски час. Заради заплахите от атентати движението между провинциите е ограничено. А от вчера са затворени летищата и граничните пунктове.

Около 7000 кандидати се борят да влязат в иракския парламент. Депутатските места са 329. Много от кандидат-депутатите са бивши законодатели и политици, които според избирателите не са направили достатъчно в борбата с корупцията.

Изборите са без ясен фаворит. Премиерът Хайдер ал Абади се надява да спечели отново, но е изправен пред сериозна надпревара с проирански партии.

Резултатите ще бъдат обявени до 48 часа след затваряне на изборните секции. За да се предотврати фалшифициране, за първи път тази година в Ирак се използва система за електронно гласуване.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
САЩ предлагат да направят богата Северна Корея
САЩ предлагат да направят богата Северна Корея
Тази вечер по БНТ: Големият финал на песенния конкурс Евровизия 2018
Тази вечер по БНТ: Големият финал на песенния конкурс "Евровизия" 2018