НОВИНИ

Първи пряк сблъсък на Борис Джонсън и лидерите на ЕС за Брекзит

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск и Европейската комисия отхвърлиха предложението на британския премиер Борис Джонсън за предоговаряне на споразумението за Брекзит. От Брюксел са категорични, че Лондон не предлага реална алтернатива на предпазния механизъм срещу нова граница на остров Ирландия.

bnt avatar logo
от Деян Йотов
18:05, 20.08.2019
Чете се за: 00:56 мин.
По света

Две конкретни неща в писмото на Борис Джонсън до Доналд Туск скандализират Брюксел - че британският премиер предлага предпазният механизъм да бъде заменен само от голи обещания и неясни ангажименти и че споразумението за Брекзит, а не самият Брекзит, застрашава мира в Северна Ирландия.

Наташа Берто, говорителка на Европейската комисия: Писмото не предлага действащо правно решение за предотвратяване на връщането на ирландската граница. Не посочва каквито и да било конкретни алтернативи. Няма гаранция, че такова споразумение би останало в сила до края на преходния период.

Самият Туск отвърна в туитър, че "противниците на предпазния механизъм, които не предлагат реални алтернативи, всъщност са за връщането на ирландската граница." Европейският съюз е категорично на позицията, че това би сринало споразумението от 1998-а, с което беше сложен край на 30 години размирици в Северна Ирландия.

Ангела Меркел, канцлер на Германия: В момента, когато имаме практическо решение за съхраняване на Споразумението от Разпети петък и едновременно за границите на общия европейски пазар, предпазният механизъм вече няма да е нужен.

Така Ангела Меркел, с която Борис Джонсън ще се срещне утре, даде да се разбере, че споразумението за Брекзит няма да се предоговаря. Междувременно на остри критики беше подложен планът на Джонсън за рязко спиране на свободното придвижване между кралството и съюза още на 31 октомври.

Джереми Корбин, лидер на Лейбъристката партия: Означава ли това, че някой, който работи тук като доктор например, ако отиде да види семейството си в Германия или Чехия, няма да бъде пуснат обратно? Това е налудничаво!

Лейбъристите вещаят хаос с около 2 милиона европейци, които няма да могат да се регистрират навреме като уседнали във Великобритания в случай на Брекзит без споразумение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Специалистите по здравни грижи ще могат да отварят кабинети
Специалистите по здравни грижи ще могат да отварят кабинети
Протестиращи в Сливен искат справедлива присъда за убиеца на дете от Сотиря
Протестиращи в Сливен искат справедлива присъда за убиеца на дете от Сотиря