НОВИНИ

Първи сме по жертви на пътя в Европа

98 на всеки милион българи стават жертви на катастрофи всяка година. С този резултат България се нарежда на първо място по смъртност от всички 32 европейски страни в миналогодишния доклад "Пътен индекс за безопасност".

bnt avatar logo
от БНТ
16:00, 30.03.2017
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

Експерти от Великобритания и Австрия съветват страната ни за подобряване на пътната обстановка. Тази сутрин на семинар, организиран от Българския червен кръст, те споделиха добри практики с представители на българската полиция, държавната и местната власт.

България е поела ангажимент да намали наполовина броя на жертвите на пътни инциденти до 2020 спрямо 2010 година, както и броя на тежко ранените до 2030 година. До момента обаче се движи по-бавно от предвиденото към тези цели.

Алекси Кесяков - секретар на Държавно-обществената комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата: От раждането на детето докато се включи в живота е необходимо постоянно обучение. И в семейството, и в детската градина, и в училището, навсякъде. Защото детето унаследява знанията от миналото, от родителите, от фамилията, от това, което е в обществото. Там липсват проблемите за безопасност, а те застрашават живота на хората.
Хедър Уорд - съпредседател на Пътен индекс за безопасност: Освен подобряването на обучението на шофьорите, трябва и да се намали позволената скорост, защото скоростта е големият убиец. Освен това трябва да окуражаваме младите да си слагат колан, да не пият алкохол и да не взимат наркотици. Това са основните промени, които имат огромен принос за подобряването на пътната безопасност и намаляването на смъртните случаи.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
„Форми на водата“ във варненската галерия „Папийон“
„Форми на водата“ във варненската галерия „Папийон“
25 души с подозрение за хранително отравяне в Старозагорско
25 души с подозрение за хранително отравяне в Старозагорско