COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Първи смъртен случай след употреба на електронни цигари в САЩ

Първи смъртен случай в САЩ, свързан с използването на електронни цигари. Пациентът е починал след развитие на тежко респираторно заболяване. Американските здравни власти предупреждават за нарастване през последните месеци на случаите с усложнения от използване на електронни цигари.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
19:12, 24.08.2019
Чете се за: 00:35 мин.
По света

Данните за починалия пациент са оскъдни. След използване на електронна цигара, мъжът бил приет в болница в Илинойс с белодробно заболяване, което здравните власти нарекоха "необяснимо".

В щата се проверяват още 21 случая. Пациентите са предимно мъже на възраст между 17 и 38 години. Засегнатите имат сходни симптоми - кашлица, задух, умора. При някои заболяването е съпроводено с повръщане и диария.

През последните два месеца в САЩ са регистрирани 193 случая на белодробни заболявания, за които се предполага, че са причинени от "пушенето" на електронни цигари.

Д-р Емили Чапман, директор на здравен детски център: Това, което можем да кажем е, че наблюдаваме увреждания на белите дробове, които не сме виждали досега.

Все още не е ясно коя съставка причинява усложненията. В електронните цигари няма катран и въглероден оксид, които са канцерогенни.

Още преди година от Американската академия на науките предупредиха, че частиците, които се отделят от парата може да са "потенциално токсични".

Според Асоциацията на производителите на електронни цигари белодробните усложнения най-вероятно са причинени от използването на синтетични наркотици.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Задържаха втори мъж за инцидента, в който кола се вряза в карнавално шествие в Германия
Задържаха втори мъж за инцидента, в който кола се вряза в карнавално шествие в Германия
Отвъд границите: Петко Физиев: Човешкото тяло прилича на химическа машина
"Отвъд границите": Петко Физиев: Човешкото тяло прилича на химическа машина