НОВИНИ

Първи оставки заради бягството на двамата рецидивисти от Софийския затвор

Оставки подадоха шефът на Главна дирекция "Изпълнения на наказанията" Свилен Цветанов и началника на затвора в София Петър Кръстев. Издирването на двамата опасни затворници, избягали вчера следобед от Централния софийски затвор продължава. Според източници на „По света и у нас“ до момента са подадени над 100 сигнала на телефон 112, в които се твърди, че Владимир Пелов Стефанов и Радослав Колев са били забелязани. По 15 от сигналите се работи сериозно. Полицаи цял ден претърсват района около Ботевград, където живее семейството на Пелов. Полицията в града задържа сина на издирвания. Той беше конвоиран до София, където с него работят криминалисти и специалисти от Института по психология на МВР. Владимир Пелов и Радослав Колев са обявени и за международно издирване. Охраната на границите ни е засилена.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов Екип на БНТ
20:01, 04.04.2018
Чете се за: 02:18 мин.
У нас

Не е трудно да се избяга дори от най-големия и уреден затвор в страната, ако имаш достатъчно пари и знаеш как да го организираш, предаде журналистът от БНТ Иво Никодимов.

Според данни на експерти, едно такова бягство струва между 60 и 120 хиляди лева. Най-скъпото бягство, засечено у нас е на стойност 140 хиляди лева. Няма затвор, от който не може да се избяга, но трудността идва от това да се проследят затворниците след бягството им. Софийският затвор се намира в оживен квартал в широкия център на столицата, но в квартала няма видеонаблюдение, с което да се проследи движението на колата, която е откарала двамата затворници. През 2014 г. е имало не един случай на бягство от Софийския затвор.

;

Бягството е извършено точно като на кино. От записа на охранителната камера в затвора, който разследващите са иззели се вижда, че придружени от надзиратели Пелов и Колев влизат в помещението, от което се получават колетните пратки. Целият сюжет продължава по-малко от 6 минути. Според източници на "По света и у нас" първо единият от двамата затворници заплашва с нож служител на затвора, а след това вторият вади пистолет. Двамата се отправят към изхода в момент, когато чуват, че вътрешната врата се отваря. Двама от надзирателите тръгват след тях. Единият се опитва да хване Колев за дрехата, но е изблъскан. Пелов задържа междинната врата отворена и така двамата бегълци се оказват на крачка от свободата. По неофициална информация и по неясна засега причина дежурният на главния вход служител е задействал механизма, който отключва и главната врата на затвора.

Младен Маринов, главен секретар на МВР: Сега тука е въпроса дали говорим за системен пропуск в самата организация или за пропуски на конкретни охранители. Но това тепърва ще се изяснява.
;

Около 15:45 двамата вече са навън и побягват към бариерата, където в този момент е оживено и това възпрепятства униформените да използват оръжие. Двамата се оттеглят с автомобил,който ги е чакал в пряката срещу входа на затвора. Марката, цвета и модела на колата са установени от свидетели. Регистрационните номера, обаче са били откраднати от друг автомобил. Данните до момента говорят за добре организирано бягство, а подготовката му не е засечена по оперативна информация в последните месеци.

Младен Маринов, главен секретар на МВР: Към момента продължаваме както по отношение на близките на избягалите лица, така и по отношение на техни връзки, заградени са входно-изходните артерии на столицата и на съседни населени места. Усилени са патрулите по границата, извършват се проверки и стопроцентов граничен контрол на влизащите, основно на излизащите.
;

Още от вчера полицаи претърсват внимателно района около Ботевград, където Пелов се укриваше преди години. Семейното жилище на беглеца е в Ботевград, а синът му е бил повикан на разпит още снощи, а днес преди обед беше изведен с белезници от Районното управление в града. Според източници на "По света и у нас" Владимир-младши е отказал да съдейства на разследващите, той е заподозрян в съпричастност към бягството на баща си. В ботевградската полиция са разпитани и други роднини и приятели на избягалия затворник.

Николай Симеонов - началник на РУ - Ботевград: Засега нямаме информация за съпричастност към който и да било за неговото бягство в управлението. Всички служители са на работа. Активно продължават мероприятията по издирването на двамата затворници.

Със сина на Владимир Пелов ще работят криминални психолози и криминалисти. В различни районни полицейски управления се разпитват приятели от обкръжението на издирваните затворници .

;

Българските затвори не са изградени с еднакви нива на сигурност, така че затворниците да бъдат отделени така, че да се затрудни евентуалното им бягство. Има правила, според които опасността от бягства трябва да се прецени индивидуално. Както се разбра, имало е сигнал миналата година, че е било възможно бягство на двамата, заради което Пелов е бил спрян от работа. Тук може да се търсят нарушения защо е имал възможността да напуска определени райони на затвора.

Може би това е една от причините да се поиска и да се подаде оставката на Свилен Цветанов и Петър Кръстев. Дали е имало дружи нарушения, ще стане ясно пред проверката, която ще приключи след 12 април.

Тя трябва да завърши с дисциплинарни наказания на всички, които носят отговорност за случая, а ако се установи умисъл, ще има разследване и наказателно производство.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как се охраняват затворите в България?
Как се охраняват затворите в България?
4-ти април е Световният ден на бездомните животни
4-ти април е Световният ден на бездомните животни