НОВИНИ

Първите 3 дни от болничния да са за сметка на работника, предлагат от АИКБ

Първите три дни от болничните да не се заплащат на работника. Тази идея за пореден път беше предложена от Асоциацията на индустриалния капитал. Това стана на дискусия за злоупотребите с болнични листове като вреден за обществото феномен. По данни на бизнеса има само 20 наказани лекари за последните три години при 10 хиляди отменени болнични листове.

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
19:25, 20.09.2019
Чете се за: 01:06 мин.
У нас

Мирослав Петков разкроява дрехи от 15 години. Това е тежка работа, която се отразява на здравето му. Ако правилата се променят, както желае бизнесът, когато вземе болничен, за първите три дни няма да получи обезщетение.

Мирослав Петков - крояч: За мене не е правилно. Трябва да поеме някой, дали работодател или държавата, а за тия фалшиви болнични те идват отнякъде, да си търсят докторите.

Три пъти са нараснали изплатените от НОИ болнични за последните 6 години, казват работодателите. Двойна разлика се отчитала в някои региони на болните хора - в Стара Загора са издадени 157 болнични листове на 100 наети лица, докато в Добрич само 69. Това будело съмнение, твърдят от Асоциацията. Изводът според тях - вземането на фалшив болничен е най-масовата кражба, и тя остава ненаказана.

Васил Велев - председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България: За да се ограничи това отрицателно явление, без всякакъв спор, начинът е да се направят по-непривлекателни този род измами.

Непропорционално, неправомерно и социално неприемливо - така министър Бисер Петков коментира идеята да се въведе период на изчакване при изплащане на обезщетението.

Бисер Петков - министър на труда и социалната политика: Предложението на АИКБ е радикално, крайно. Макар и то да е може би ефективно в решаване на проблема със злоупотребите, то наказва, ще накаже добросъвестните лица, тези, които се осигуряват за този риск.

Според министъра трябва да бъде намерен баланс. По време на дебата бяха обсъдени и други възможности - за намаляване размера на компенсацията, намаляване на дните непрекъснат болничен, които лекарят може да даде, както и преразпределяне на дните, които поемат съответно работодателят и НОИ. Предстои създаването на работна група, която на свой ред да обсъди как да се намалят злоупотребите.

Като собственик на малка фирма, Пенка Ушагелова е открила своята формула.

Пенка Ушагелова - работодател: Когато работниците са читави и работодателят, всичко си се получава на място.

Дори сега, когато предстоят празнични дни, никой не си е удължил почивката неправомерно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Енергийните ходове на държавата - коментар на Валентин Николов
Енергийните ходове на държавата - коментар на Валентин Николов
„Информационно обслужване“ няма пълен капацитет да осигури киберсигурността
„Информационно обслужване“ няма пълен капацитет да осигури киберсигурността