COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Първите дипломати на САЩ и Русия декларираха воля за подобряване на отношенията

Първите дипломати на Русия и на САЩ декларираха волята на двете държави да подобрят отношенията си и да работят заедно за решаването на кризи в целия свят. Руският външен министър Сергей Лавров и американският държавен секретар Майк Помпео разговаряха близо 3 часа в Сочи. Стратегическата сигурност и разоръжаването са водещите теми, по които Помпео ще разговаря и с президента на Русия Владимир Путин.

от Деян Йотов
20:28, 14.05.2019
Чете се за: 00:45 мин.
По света

Пред Русия и САЩ има много проблеми, които изискват спешни мерки и дългосрочни решения, включително за стратегическата стабилност и решаването на кризи, заяви Лавров в началото на срещата си с Помпео. Затова руско-американските отношения трябва да бъдат извадени от сегашното им печално състояние. По-късно двамата съобщиха, че Москва и Вашингтон ще активизират преговорите си за контрол над въоръженията и ще се опитат да включат в тях и други държави. По най-горещата международна тема има потенциална пресечна точка в политиките.

Майк Помпео, държавен секретар на САЩ: Искаме Иран да се държи като нормална държава. За да постигнем това, ние упражняваме натиск срещу ръководството му. Изначално не искаме война с Иран. Но дадохме на режима ясно да разбере, че ако интересите ни бъдат подложени на атака, ние няма да се поколебаем да реагираме по подходящ начин.
;

Сергей Лавров не скри, че Русия очаква значително увеличаване на американското военно присъствие в Персийския залив.

Сергей Лавров, министър на външните работи на Русия: Надявам се да възтържествува разумът. Както и че не са верни слуховете, че в региона ще бъдат изпратени 120-хилядна американска армия. Регионът и без това е пренапрегнат от най-различни конфликтни ситуации. Чувствам, че и американската страна е настроена за политическо решение за Иран.

Москва и Вашингтон остават на противоположни позиции за Венецуела и Украйна. Помпео се среща тази вечер и с президента Владимир Путин.

Топ 24
Най-четени
Екатерина Захариева е на работно посещение в Берлин
Екатерина Захариева е на работно посещение в Берлин
Пет начина, по които Европейският парламент промени живота ни за 5 години
Пет начина, по които Европейският парламент промени живота ни за 5 години