НОВИНИ

Първите фургони пристигнаха в Хитрино

Първите временни домове за останалите без дом, са вече при хората в Хитрино. Продължава изясняването на причините за катастрофата. Това е изключително важно, защото у нас всеки ден по железниците се превозват по 2000 тона опасни материали.

bnt avatar logo
от БНТ
17:31, 14.12.2016
Чете се за: 01:12 мин.
У нас

И днес пътят до Хитрино остана блокиран, а спасителните екипи стояха в готовност. Един от дежурните е Стефан. Разказва, че екипът му е бил сред първите, влезли в селото след фаталния взрив. Въпреки изтощението, отново продължава да дава дежурства.

Стефан Василев, шофьор в Спешна помощ: "Страшно беше. Ад, всичко гореше. Пожарникарите чакаха да извадят някой жив. За жалост не извадиха никой жив.

- По-колко часа седите?

- По 12.
;

- Имате ли храна, вода...?

- Да, дават ни. Няма място за страх и паника".

През целия ден до кризисния щаб идваха хора, които чакаха полицията да ги пусне в селото, за да нахранят животните си.

Ирфан Меджип: "Досега бях в Шумен. Помощи даваха. Сега дойдох със семейството, друго нищо не знам."

Семейството на Ирфан разказва, че домът им не е сериозно разрушен. Притесняват се обаче за животните.

Хасиме Меджип: "Имаме кози... Онзи ден ходих с полицаите за 10-15 минути. Каквото можеш, хвърлиш им. Нищо не е както преди. Като влезнеш вътре в селото нещо те задушава. Няма газ, но от притеснение. Пусти са улиците. Взехме си успокоителни лекарства от аптеката в Шумен и това е. То като лента се върти, огън... нищо не може да направиш".

- От какво имате нужда?

- От спокойствие и да се върнем по къщите си.
;

Засега не ясно кога блокадата на селото ще падне. За хората, останали без дом, късно снощи пристигнаха първите 15 фургона за настаняване. В тях има сервизно и кухненско помещение и две стаи, в които да се настанят семействата.

Тошко Бързилов, началник на национален оперативен щаб в ГД ПБЗН: "Вътре има електрическа инсталация, имат печки, оборудвано е всичко, което е необходимо да живеят".

За фургоните още не е определена площадка в Хитрино. Две са възможностите - в границите на имота на хората с разрушени домове или всички на обща площадка.

Нуридин Исмаил - кмет на община Хитрино: "Хитрино няма канализация и общото поставяне на тези фургони в един зимен сезон и ние да създадем такава площадка, която да не е кална, да е чиста, с общи тоалетни, мисля, че по-няма да се възприема. Но ние ще се съобразим с желанието на хората".

Фургоните ще останат в стопанския двор на близкото село Тимарево докато не бъде напълно обезопасено селото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румен Радев пред в. Монд: България не бива да е враг на Русия
Румен Радев пред в. "Монд": България не бива да е враг на Русия
Хора с увреждания чакат прави в Социално подпомагане Младост
Хора с увреждания чакат прави в Социално подпомагане "Младост"