НОВИНИ

Апаратът „Инсайт“ изпрати първи снимки от Марс

Американската космическа агенция НАСА извърши осмо успешно кацане на апарат на повърхността на Марс.Космическият апарат "Инсайт" изпрати първи снимки от повърхността на Марс след кацането си там късно снощи Мисията на "Инсайт" е да създаде триизмерна карта на вътрешността на Червената планета и да измерва сеизмичната ѝ активност.

bnt avatar logo
от Деян Йотов
11:17, 27.11.2018 (извънредно)
Чете се за: 00:46 мин.
Още

Чрез „Инсайт“, в превод „Прозрение“, учените от НАСА искат да използват Марс като своеобразна машина на времето, за да прозрат как е изглеждала Земята няколко десетки милиона години след формирането си.

Ученият обърна внимание на факта, че на снимката, направена от станцията, се вижда опората за кацане в дясната част на изображението, а в лявата - корпусът на апарата. Той отбеляза, че засега е трудно да се прецени какъв е размерът на камъните, които попаднаха пред обектива на камерата.

Апаратът изпрати на Земята снимка на мястото, където кацна секунда преди 21:53 ч снощи, малко след като оцеля при „шестте и половина минути ад“, както в НАСА предварително бяха кръстили процеса на навлизане и преминаване през тънката марсианска атмосфера. „Инсайт“ е в равнината Елизиъм, близо до екватора на Червената планета, на север от него.

Майкъл Уоткинс, директор на Лабораторията за реактивно движение към НАСА: Тези първи снимки на място, което никой човек не беше виждал досега, ни напомнят, че за да развиваме науката трябва да сме и смелчаци, освен изследователи.
;

„Инсайт“ прелетя за 6 и половина месеца близо 550 млн. километра. Очаква се след обстойни тестове до няколко седмици апаратът да разтовари от борда си два инструмента - френски сеизмометър и германска температурна сонда за изследване на вътрешността на Марс. Данните си на Земята „Инсайт“ изпраща с помощта на два микросателита, които останаха в орбита на Червената планета.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Митове или реалност за негативните влияния на ретроградния Меркурий?
Митове или реалност за негативните влияния на ретроградния Меркурий?
АРТ посоки с Галя Крайчовска: Живописни срещи
АРТ посоки с Галя Крайчовска: Живописни срещи