НОВИНИ

Напрежение заради предложението първия ден на болничния да не се плаща

Напрежение между ГЕРБ и патриотите заради идеята на управляващите първият ден от болничния да е за сметка на пациента.Предложението предизвика разногласия и между бизнеса и синдикатите. А финансовият министър Владислав Горанов обясни, че зад решението стои цялата управляваща коалиция. Опозицията се обяви категорично против, а от ГЕРБ днес обясниха, че предложението няма да важи за майки на болни деца и за пострадалите при трудова злополука.

Надежда Василева
от Надежда Василева
18:12, 15.11.2019
Чете се за: 02:01 мин.
У нас

Темата за болничните предизвика разгорещяване на политиеските страсти в кулоарите на парламента и размяна на реплики в управляващата коалиция. От ГЕРБ обясниха, че зад идеята стоят Патриотите.

Патриотите казаха, че предложението е направено от финансовия министър Владислав Горанов. Той иаза, че идеята идва от цялата управляваща коалиция и няма напрежение между партньорите.

Аргументът на управляващите първият ден от болничните да не се плаща е, че болничните са се увеличили драстично и има много злоупотреби.

От БСП и ДПС се обявиха категорично против това предложение

Политическата интрига кой е предложил първия ден от болничния да не се плаща, се завъртя в кулоарите. Шефката на бюджетната комисия насочи вниманието към патриотите и подчерта, че като част от коалицията и те искат да отвоюват свои обещания и мерки.

Менда Стоянова - председател на Комисията по бюджет и финанси: Определено е предложение на патриотите, защото ако беше предложение на ГЕРБ и правителството, щяхте да го видите в бюджета при неговото внасяне от МС. Ние се съгласихме с тези мерки, макар че те не са безспорни. За нас е изключително важно тази коалиция да остане стабилна и да довърши мандата си правителството.

Патриотите пък реагираха, че идеята е на ГЕРБ.

Юлиан Ангелов - Обединени патриоти: Това е по предложение на финансовия министър за болничните. Ако някой се срамува от това, което е предложил, той трябва да обяснява. Ние сме предложили вдигане на минималната пенсия , защото това е част от нашата програма. Никъде в нашата програма няма заложени болнични.

Финансовият министър пък обясни, че нито Менда Стоянова, нито Юлиан Ангелов са били на вчерашния Коалиционен съвет и грешно коментирали пакета от предложения.

Владислав Горанов - министър на финансите: Предложението е на управляващата коалиция, оттам нататък всичко друго е технология и опит за създаване на напрежение в коалицията, което не съществува.

След Горанов патриотите дадоха знак, че не се дистанцират от позицията на Коалиционния съвет.

Искрен Веселинов - Обединени патриоти: Решенията се вземат с консенсус. И в това отношение еднакво зад това решение стоят ГЕРБ и ОП.

От опозицията реагираха, че покрай хората с фалшиви болнични ще бъдат наказани и изрядните служители.

Корнелия Нинова - председател на БСП: Вие признавате безсилието на правителството да се справи със злоупотребите с болничните листове. Работиш, плащаш и когато се разболееш, не можеш да получиш обезщетението от това, което сам си платил. Това е възможно най-несправедливото решение, което сте взели.
Ерол Мехмед - ДПС: Категорично не приемаме аргумента на управляващата коалиция за тази мярка. За нас това е скрито увеличение на осигурителната вноска. Не може да се отнемат права на работници.

Управляващите наблегнаха, че за няколко години болничните са нарастнали от 8 на 18 милиона.

Владислав Горанов - министър на финансите: Със сигурност ще се намали склонността за злоупотреби, подобна практика има в две трети от европейските държави.
Менда Стоянова - председател на Комисията по бюджет и финанси: Идеята, върху която ще работи работната група, е от това правило да има изключение за майките, когато имат болничен за гледане на болно дете, както и хората, които са претърпели трудова злополука.

Ще има и такива, които са добросъвестни, но попадат под ударите на тази мярка. Няма 100% справедливост.

Здравният министър посочи, че трябва да се видят анализите, преди да коментира мярката.

Кирил Ананиев - министър на здравеопазването: При всички случаи се вижда, че има определено напрежение и няма единно становище по този въпрос.

А патриотите не изключиха, че може да се стигне до отстъпление.

Юлиан Ангелов - Обединени патриоти: Ако тази мярка не е в интерес на хората и гражданите, е най-разумно да се разберем с партньорите такова предложение да отпадне.

От партия Воля пък съобщиха, че са внесли контрапредложение - първите 3 дни от болничните да се плащат от държавата, а не от работодателя, както е сега.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Аварийна ситуация в правителствения Фалкон с премиера Борисов на борда
Аварийна ситуация в правителствения "Фалкон" с премиера Борисов на борда
Нов прилив във Венеция - 70% от града са под вода (СНИМКИ)
Нов прилив във Венеция - 70% от града са под вода (СНИМКИ)