НОВИНИ

Първият електроавтобус тръгва по софийските улици

От октомври в София тръгва първият експериментален електроавтобус, съобщиха за "По света и у нас" от Столичната община. В рамките на фестивала "София смарт мобилити фест", който се проведе днес в Княжеската градинка, столичани разгледаха електроавтомобили и ховърборди, и похапнаха пица, доставена с дрон.

Александър Марков
от Александър Марков Оператор: Емил Милев
20:58, 18.09.2016
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

Електроавтомобилите сега се движат до 100 км. с едно зареждане. Въпреки това, в София вече има 150 такива, а Столичната община насърчава все по-широкото им внедряване.

Евгени Крусев, заместник-кмет по транспорта - СО: Сега от октомври предстои да пуснем втори електробус, който използва различна технология. Целта ни е да видим как се държат в софийски условия различните технологии, така че да можем при една бъдеща доставка да изберем възможно най-добрата и оптимална технология.
Христиан Петров, изп. дир. на Центъра за градска мобилност - София: Всеки един собственик, независимо къде в страната той е собственик на електромобил, той може да получи стикер за своя автомобил, който му дава правото да паркира безплатно в синя и зелена зона в нашия град.

Електромобилите могат да се зареждат и в обикновената ни, домашна елмрежа.

Николай Христов, Sofia Mobility Fest: По-специални са, защото се намираме в един 100% електрически автомобил. Без вредни емисии за околната среда.

Сред всички изобретения, които се движат на електричество, едно грабна вниманието на всички.

Иво Димитров, фирмаза крейзи карт: Това е крейзи карт. - Крейзи какво? - Крейзи карт. - Като картинг, само че по-крейзи. Това е един ховърборд, както тези, които ги виждате тук, и това е наше изобретение. Това е като количка като едно време лагерниците.

А всички гости на фестивала по случай Европейската седмица на мобилността похапнаха пица, доставена с дрон.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Четири партии влизат в Държавната дума на Русия, според екзитпол
Четири партии влизат в Държавната дума на Русия, според екзитпол
От специалния ни пратеник в Русия: Избирателната активност е доста ниска
От специалния ни пратеник в Русия: Избирателната активност е доста ниска