НОВИНИ

Първият Ф-16 ще е готов през 2022 г. за обучение на български пилоти

Първият самолет Ф-16 блок 70 за българските Военновъздушни сили ще бъде произведен през декември 2022 г., обявиха от компанията-производител "Локхийд Мартин" и посолството на Съединените щати в България. На този самолет ще се обучават българските пилоти. На пресконференция американският шаржe д'афер у нас Джъстин Фридман увери, че България получава най-модерния изтребител Ф-16 в света.

Александър Марков
от Александър Марков Л. Бързаков, О. Колчаков
17:30, 06.08.2019
Чете се за: 01:12 мин.
У нас

Ф-16 бл. 70, според производителя "Локхийд Мартин" и американската страна, ще е с 12 000 часа живот, или с 50% повече от най-добрите му конкуренти.

;

Първите шест изтребителя трябва да са готови през 2023 г.

;

Изтребителите ще бъдат оборудвани с две основни оръжия: ракети въздух-въздух AIМ120 AMRAAM, както и AIM 9 "Сайдуиндър".

;
Джим Робинсън, дир. на "Международно бизнес развитие за F16" в "Локхийд Мартин" - Ф-16 може да носи всякакви ракети въздух-земя: от 2000 паунда лазерно насочвани бомби до мини-бомби и всякакви други муниции между тези двете. В комбинация с уникалното устройство за засичане на цели - това дава на българските пилоти уникални способности.
;

Програмата за индустриално сътрудничество между България и САЩ включва развитие на център за производство на дронове във ВВУ в Долна Митрополия и модернизация на завода "Авионамс".

;
Джим Робинсън, дир. на "Международно бизнес развитие за F16" в "Локхийд Мартин" - Това е важна част от програмата, с която искаме да вкараме завода "Авионамс" в бъдещето с нови технологии и способности, за да поддържа електронните и хидравлични системи, както и инструментите за кацане на свои, но и чужди Ф-16 от партньорски държави.
;

Американците напомниха, че цената по сделката включва самолети, оборудване, въоръжение и Програма за индустриално сътрудничество.

;
Джъстин Фридман, шарже д'афер на САЩ в България - Ако всъщност анализирате целия пакет, цената на самолетите спада до цената, на която купуват всички останали страни. Ако на втори етап България купи още 8 самолета, пакетът ще е по-евтин, защото вече ще имате оборудване и въоръжение и няма да се налага да купувате ново.
;

Според експерти, България трябва да вложи значителни пари и в модерназицаия на авиобазите си като "Граф Игнатиево", където ще домуват Ф-16.

;
Александър Богоявленски, авиационен експерт, пилот и журналист - В договорите е записано, че ако България не е готова със съответната инфраструктура, също приведена под доста строгите американски стандарти, то има риск България и да не получи самолетите навреме.
;

29 държави по света използват самолети Ф-16 в 140 различни версии, които са участвали в над 400 000 бойни полета, напомниха американците.

;

България ще плати 2,2 млрд. лв. за целия пакет самолети и оборудване, като американската оферта е в сила до 5 септември.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Уволниха директора на НАП - Ловеч дисциплинарно
Уволниха директора на НАП - Ловеч дисциплинарно
ДРУГИТЕ новини: Джаз виртуози в Банско
ДРУГИТЕ новини: Джаз виртуози в Банско