В Турция при изключително засилени мерки за сигурност започна първият голям процес, свързан с опита за преврат от 15 юли. 29 бивши полицаи се изправят на съд в Истанбул; 21 от тях може да получат доживотна присъда. Турските власти продължават да настояват, че зад опита за метеж стои ислямският проповедник Фетхуллах Гюлен.

© БТА

4-дневният процес се провежда в съдебния комплекс Силиври в покрайнините на Истанбул. Създаден е за процесите срещу високопоставени военни от организацията Ергеникон, срещу които бяха повдигнати обвинения за преврат преди три години. В Турция се счита, че Гюленистите са архитекти на случая Ергеникон. Сега по ирония на съдбата именно предполагаеми членове на движението се изправят пред съдебната скамейка в Силиври. Прокуратурата иска доживотни присъди за 21 високопоставени полицаи, обвинени за опит за преврат, останалите 8 подсъдими могат да получат максимум 15 години затвор за членство в терористична организация.

Орхан Бекар, адвокат: Искаме тежко наказание за всеки, свързан с вероломната терористична организация ФЕТО. Надявам се съдът да установи кои са свързани. Но тези, които са замесени и в убийството на невинни хора, разкъсването и причиняването на мъка на семействата, искаме да бъдат съдени по най-тежките турски закони.

Отстранен от длъжност полицай застреля показно руския посланик в Турция Андрей Карлов. Според властите в Анкара той също е част от движението на Гюлен. Части от турската армия и полиция използваха танкове, изтребители и хеликоптери в опита си да свалят от власт президента Ердоган. 270 души загинаха. При потушаването на метежа бяха арестувани или уволнени 40 хиляди души.Критиците на Ердоган твърдят, че той извършва чистка срещу неговите опоненти. Вчера готвач в кафене на опозиционен турски вестник беше арестуван, след като е казал, че не би сервирал чай на президента.