Европейският парламент се събра днес в Страсбург за първо заседание от новия политически сезон. Кои са първите задачи пред евродепутатите - от Страсбург разказва Милена Кирова.

Новата сесия на европарламента започва с много и отговорни задачи пред депутатите. Транспортната комисия се събира извънредно в четвъртък, за да обсъди пакета "Мобилност".

Сред темите е и оттеглянето на Великобритания от Европейския съюз. Обединеното кралство настоява за промени в споразумението за напускане, а от Брюксел очакват конкретни предложения. Време няма, тъй като Великобритания трябва да напусне Евросъюза на 31 октомври.

Миналата седмица председателят на Европейския парламент Давид Сасоли отбеляза, че Европарламентът има готовност да подкрепи допълнителна отсрочка за Лондон. Дали обаче такава отсрочка ще се състои, ще има споразумение или Брекзит без сделка все още остава неясно.

Утре евродепутатите ще гласуват кандидатурата на Кристин Лагард за председател на Европейската централна банка. В момента тя обаче е във Вашингтон, където се подготвя сесията на Международния валутен фонд. Така че дебатът ще се състои без нея, въпреки предложението на някои евродепутати да се отложи.

Утре вечер Българската национална телевизия ще предава на живо от Страсбург. Предаването "Референдум" ще предложи коментари по най-горещите европейски теми.

Иначе днешното заседание започна с минута мълчание - в памет на починалия португалски депутат Андре Брадфорд, както и на жертвите в Испания след сериозните наводнения, които взеха 6 човешки живота, а десетки хиляди бяха принудени да напуснат домовете си.