НОВИНИ

Първо заседание на Парламентарната анкетна комисия за ЧЕЗ

Пълно осветяване на сделката за ЧЕЗ е задачата, която си постави парламентарната анкетна комисия на първото си заседание днес. Тя беше създадена, за да проучи обстоятелствата около продажбата на енергийното дружество. Депутатите решиха още следващата седмица да изслушат специалните служби и министерството на финансите.

Николай Минков
от Николай Минков
18:03, 21.03.2018
Чете се за: 01:22 мин.
У нас

Депутатите приеха още следващата седмица да извикат на закрито заседание ДАНС и Агенцията за разузнаване, които трябва да обяснят какви пари стоят зад сделката.

;
Жельо Бойчев, председател на анкетната комисия за ЧЕЗ: Да им зададем вече конкретно въпроса за тази сделка предвид информацията, която постъпи в секретно деловодство на НС, където се цитират определени финансови институции, които са част от структуриране на финансирането за придобиване на ЧЕЗ.
Валентин Николов, депутат от ПГ на ГЕРБ: Дали има средства чрез офшорни фирми или прикрити средства и т.н. Тоест, които ние не знаем като произход.
;

Следващата седмица анкетната комисия ще изслуша на закрито заседание Министерството на финансите, за да разбере докъде е стигнало арбитражното дело срещу България.

От Обединените патриоти и ГЕРБ поискаха да се отправи питане до чешката страна, за критериите, по които е избрана „Инерком“.

Александър Сабанов - депутат от ПГ на Обединени патриоти: Чешките служби не може да не са проверили сделката-кой купува българската фирма на ЧЕЗ. Депутатите решиха да извикат отново Гинка Върбакова, за да отговори дали ще продължи да инвестира в мрежите и дали ще запази цената на тока.
Таско Ерменков, депутат от ПГ на БСП за България: Да чуем собственика има ли бизнес план, на основата на каква експертиза го е направил.
Валентин Николов, депутат от ПГ на ГЕРБ: Работните места дали ще бъдат запазени и как ще се развива дружеството. Дали цената за достъп, пренос, разпределение, които ще се формират като компоненти, ще бъдат изменени на база инвестициите.
;

От левицата поискаха изслушване на Бойко Борисов в парламента. Според ГЕРБ чешкият премиер би бил по-полезен.

Жельо Бойчев, председател на анкетната комисия за ЧЕЗ: Аз мисля, че е редно да направим запитване и към министър-председателя относно, как и по какъв начин се взе решението за участието на държавата в тази сделка.
Валентин Николов, депутат от ПГ на ГЕРБ: Понеже става дума за планирана продажба, мисля, че по резонно е да питаме чешкия премиер как е планирал продажбата.

Депутатите ще поискат информация и от КЕВР за регулаторните одити, които са извършени на ЧЕЗ, както и на какво ниво е процедурата по отнемане лиценза на дружеството.

От прокуратурата ще се потърси информация на какъв етап е делото, което се води срещу ЧЕЗ.

От Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол депутатите ще изискат информация как е било приватизирано дружеството през 2004 г. и как е бил продаден миноритарният пакет от акции няколко години по-късно.

Мандатът на комисията е само месец, в който депутатите трябва да стигат до истината за покупката на ЧЕЗ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Скандалът Фейсбук: Шефът на ЕП Антонио Таяни покани Марк Зукърбърг за отговор
Скандалът "Фейсбук": Шефът на ЕП Антонио Таяни покани Марк Зукърбърг за отговор
Проверки в Кюстендил за нарушения на трудовото законодателство
Проверки в Кюстендил за нарушения на трудовото законодателство