НОВИНИ

Първото руско военно оборудване беше изтеглено от Сирия

Русия започна поетапно изтегляне от Сирия на част от военния си контингент по заповед на президента Владимир Путин. Руски изтребители обаче ще останат в Сирия и ще продължат да нанасят военни удари срещу "Ислямска държава", съобщи заместник-военният министър Николай Панков. Пред БНТ руски военен експерт коментира, че войници от частни военни компании ще продължат да изпълняват задачите на изтеглящите се руски военни. Какви са причините за руското изтегляне и какво означава това за решението на конфликта в Сирия - отговорите от Цветана Кръстева.

Цветана Кръстева
от Цветана Кръстева
21:03, 15.03.2016
Чете се за: 01:49 мин.
По света

Руските военни си тръгват от Сирия така неочаквано, както и дойдоха преди почти 6 месеца. С почести и сирийски награди първите руски пилоти днес излетяха от базата Хмеймим.

От миналия септември в Сирия Русия поддържаше военен контингент от авиация, военно-морски флот, пехота. Тойще бъде намален , но не и напълно изтеглен. Русия остава в базите Хмеймим и в Тартус, остава и зенитният комплекс С-400. Пред БНТ руският военен експерт Андрей Фролов от Центъра за анализ на стратегии и прогнози не изключи при необходимост Русия отново да увеличи контингента си. Сега част от задачите на руските военни вероятно ще бъдат прехвърлени на частни военни компании.

Андрей Фролов, Център за анализ на стратегии и прогнози: Никой не е говорил официално за това, но в Интернет има снимки на хора със славянска външност, които преди са били забелязани не само в Сирия, но и в редица други зони на конфликти. Те имат боен опит и служба в руската армия. Твърди се, че в Сирия присъстват частни военни компании, които формално не са руски. Смятам, че част от работата, която изпълнявах руските войски, сега ще бъде прехвърлена върху тези частни военни компании.

Изтеглянето на руските сили съвпадна с решаващ кръг от преговорите за мир в Женева, но от Кремъл така и не дадоха изчерпателен отговор защо точно сега? Според Андрей Фролов, например, рискът от терористична заплаха за Русия от "Ислямска държава" е намалял, след като в Сирия са били убити повече от 2000 бойци с произход от Русия или бившия Съветски съюз. Режимът на Асад също е подсилен.

Не са ли фактор и разходите? Русия е пристегната от икономическа криза, а по различни оценки операцията в Сирия досега й струва близо 700 млн. долара. Според получилия убежище във Великобритания руски военен Игор Сутягин, Русия се изтегля защото е свършила парите, а сега ще иска отстъпки от Запада. Андрей Фролов казва, че парите не са фактор - военната операция струва колкото едно голямо учение в Русия.

Андрей Фролов, Център за анализ на стратегии и прогнози: Съмнявам се, че Русия напълно е поела разходите. Напълно е възможно например, керосина, който се използва от руските самолети, да се предоставя от сирийското правителство или от Иран. Или от още някой.

Така или иначе, изглежда, че Русия се изтегля от Сирия в добре избрано време, когато операцията вече не носи огромна популярност на руския президента у дома и на фона на твърдения за натиск от страна на Съединените щати. За Кремъл операцията приключва добре - с минимален брой жертви - три, с натрупан боен опит и реклама на руското ръжие.

Андрей Фролов, Център за анализ на стратегии и прогнози: Не е маловажно - проверката в бой на редица нови оръжия, които са на въоръжение и се изнасят. Сирия стана първи полигон за тях. Например танкът Т-90, бомбардировачът Су-34, изтребителите Су-30 и Су-35, редица ракети"

Какво от тук нататък? Андрей Фролов допуска, че при положителен изход на преговорите за мир усилията в Сирия ще бъдат насочени към отвоюване на територии от "Ислямска държава". Не се изключва босненски вариант за разделяне на Сирия. При всички положения, повече отвсякога сега на ход е дипломацията. А в близко бъдеще изтеглянето може да се окаже решаващо не само за Сирия, но и за отношенията на Русия със Съединените щати, Европа и Турция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нова акция срещу графитите в Пловдив
Нова акция срещу графитите в Пловдив
В осем варненски училища даряват кръв
В осем варненски училища даряват кръв