НОВИНИ

Арестуваха психиатърка от Пловдив, източила половин милион лева от НЗОК

Арестуваха пловдивска психиатърка, уличена, че е източила над половин милион лева от Здравната каса чрез измама със скъпоструващи лекарства. С помощта на фалшиви документи лекарката изписвала медикаментите, които в последствие продавала на черно на половин цена. По неофициална информация става дума за д-р Инна Бончева.

bnt avatar logo
от Деница Торньова
14:50, 28.11.2019 (обновена)
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

Схемата действала повече от година и половина, установили разследващите. През това време психиатърката поставила десетки фиктивни диагнози за параноидна шизофрения, за които се полага скъпо струващо лечение по Здравна каса.

Атанас Илиев, зам.-районен прокурор: По въпросната схема са били съставени документи, съгласно които 52 лица уж са били нуждаещи се от въпросните три изключително скъпо струващи лекарства, които 52 лица нямат абсолютно никакво отношение нито към въпросния лекар-психиатър, нито са били на прегледи, нито взимат тези лекарства, нито знаят за какво става дума.
Чавдар Грошев, районен прокурор: Една ампула от тези лекарства струва от порядъка между 700 и 900 лв.

Лекарката плащала по 30 лв на няколко човека, за да вземат лекарствата от аптеките. След това ги продавала за по 300 лв, което е по-малко от половината от цената им. Служители на икономическа полиция и ДАНС са претърсили адреси в Пловдив, Кричим, Първомай и селата Фотиново и Кърнаре.

Ст. комисар Йордан Рогачев, директор на ОД на МВР-Пловдив: Иззети са голям обем архив от лабораторни листове, около 380 броя медицински протоколи, около 40 броя рецептурни книжки на пациенти, служебен компютър, печат на РЗОК Пловдив.

Днес кабинетът на д-р Бончева остана затворен, а договорът й със Здравната каса вече е прекратен. Ако вината на психитатърката се докаже я заплашва затвор от 1 до 8 години и конфискация на имуществото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Двустранни преговори за НАТО в Париж
Двустранни преговори за НАТО в Париж
Микробусът с мигранти в Северна Македония е с крадени български номера
Микробусът с мигранти в Северна Македония е с крадени български номера