НОВИНИ

Иван Кокалов, КНСБ: Младите здравни служители напускат България заради стреса

Здравните работници са подложени на силен стрес и дори психическо насилие, докато изпълняват задълженията си. По темата за условията, при които работят медиците у нас, д-р Иван Кокалов, вицепрезидент на КНСБ, говори в "Сутрешния блок" на БНТ.

bnt avatar logo
от БНТ
07:55, 06.11.2019
Чете се за: 00:35 мин.
У нас

Психоклиматът на работното място на здравните служители често не е добър и това е сред причините младите лекари да напускат страната и да търсят реализация в чужбина. Това са само част от изводите от националното проучване за отсъствието от работа заради психосоциални рискове в сектор "Здравеопазване", направено от КНСБ. То е направено в периода 1 май - 30 октомври. В него са взели участие 53 лечебни заведения, 1235 анкетирани, сред които 408 лекари и 138 санитари.

Д-р Иван Кокалов, вицепрезидент на КНСБ: Недостатъчното финансиране и липсата на персонал е изключително стресогенен фактор. Защото лисата на удовлетворение от това, което правиш, и липсата на признание са изключително стресогенни.

Начинът на управление на самите дейности и отношенията между персонала са друг фактор.

Д-р Иван Кокалов: Това, което и мен ме учуди, е, че един огромен процент - над 60% казват, че като като следствие на тези стресогенни и организация на работата, страдат от мускулно-скелетни заболявания.

Системата е консервативна и тя трябва да се планира постоянно. И, когато постоянно ви стресират, че натам ще се върви, това ще се финансира, това важи и за работодателя. Реформата също е стресогенна.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стартира кампанията за стимулиране на донорството у нас Да! За живот!
Стартира кампанията за стимулиране на донорството у нас "Да! За живот!"
До края на седмицата навсякъде в София ще има парно
До края на седмицата навсякъде в София ще има парно