Четирима психолози от Института по психология на МВР са в Стрелча от днес и работят с близки и приятели на 11-годишното дете, което се простреля с ловната пушка на баща си. Все още причината за трагедията не е ясна, но от прокуратурата вече обявиха, че категорично става дума за самоубийство.

Стрелча

Специалисти от сектор „Киберсигурност" на ГДБОП проверяват Фейсбук профила на детето, телефона му и компютъра, който е използвало. Открити са два видеоклипа, в които той се прощава с родителите си. Говорителят на главния прокурор Румяна Аранаудова съобщи, че все още няма категоричен отговор на въпроса защо момчето е взело фаталното решение и дали е повлияно от виртуална игра с предизвикателства или интернет заплаха.

Йордан Рогачев - директор на ОДМВР - Пазарджик: Използвам случая, за да апелирам към родителите като цяло да бъдат по-бдителни относно поведението и проблемите на децата, защото техният живот и здраве е от първостепенно значение.

Днес на педагогически съвет в училището в Стрелча, където Венислав е щял да бъде в пети клас, също са обсъждали как да се справят със заплахите във виртуалното пространство. Още на първата родителска среща педагозите ще разговарят с близките, че е необходимо те да контролират какви сайтове посещават децата и с кого си контактуват в социалните мрежи. В училището обаче, остава проблемът с липсата на щатен психолог, който да помага в този процес.

Ганчо Грозев, директор на СУ „Св. Св. Кирил и Методий", гр. Стрелча: Когато имаме такъв специалист на разположение може би от рано могат да се усетят този тип поведенчески ситуации. За съжаление, не е проблемът във финансирането на тази длъжност в училище. Търсим и всеки момент бихме могли да назначим, но нямаме местни кадри на базата на нашата община и в близките общини.

По случая в Стрелча са назначени различни експертизи, включително комплексно-психологическа, която ще изготвят изпратените на място психолози. В града работят и двама прокурори от Върховната касационна прокуратура, които ще направят допълнителен анализ на доказателствата.

Румяна Арнаудова: 11-годишното момче от Стрелча се е самоубило

Румяна Арнаудова: 11-годишното момче от Стрелча се е самоубило

11-годишното момче, което се простреля с пушката на баща си в Стрелча, се е самоубило. Това съобщи за "По света и у нас" говорителят на главния прокур...

Дете се самозастреля с ловна пушка в Стрелча

Дете се самозастреля с ловна пушка в Стрелча

11-годишно дете загина, след като беше простреляно с ловна пушка в Стрелча. Инцидентът е станал вчера в дома му. Вероятно става дума за нещастен случа...